Hogy látja a vállalati szegmensben meghatározó piaci pozícióval rendelkező MBH Bank a magyar kis- és középvállalkozások helyzetét a jelenlegi gazdasági környezetben?

A magas inflációs környezettől kezdve a magasabb kamatszinteken át különbözően érintik az ügyfél-szállító kapcsolatokban fellépő kihívások az egyes vállalkozásokat, attól függően, hogy mely iparágban és milyen környezetben működnek. A hazai vállalkozások körében jellemzően a már megkezdett beruházások tovább folynak, azonban a vállalatok a gazdasági bizonytalanság miatt inkább óvatosan tervezik jövőbeli fejlesztéseiket.

Az egyedi ügyfelekre vonatkozó kockázatok különböző mértékben növekedtek, és ezek kezelése szoros együttműködést igényel mindkét fél oldaláról. Az MBH Bank azt az elvet vallja, hogy partnerségben kell működni az ügyfelekkel. Tehát ha felmerül bármilyen üzleti kérdés vagy kérés, proaktívan lépünk fel, és törekszünk arra, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb pénzügyi megoldásokat. Szakértőink jól ismerik az egyes iparágak sajátosságait, és képesek objektíven értékelni és hatékonyan kezelni az előforduló problémákat. Ügyfélközpontú megközelítést alkalmazunk, és proaktívan keressük a megoldásokat az ügyfelek igényeinek megfelelően, hogy a bankszektor legjobb lehetőségeit találjuk meg és hozzuk létre.

Milyen eszközök állnak a bankok rendelkezésére ahhoz, hogy elősegítsék a hazai kkv-szektor fejlődését?

A nem támogatott hitelek esetében a jelenleg még mindig kétszámjegyű kamatszintet csak kevés beruházó és projekt tudja hatékonyan kezelni, ezért a vállalatok kénytelenek voltak felülvizsgálni helyzetüket és fejlesztési ütemterveiket.

Jelenleg a hitelezés még főként a mindennapi működés finanszírozására összpontosít, különösen a kis- és középvállalkozások esetében, ahol az állami támogatott konstrukciók tartják szinten a likviditást.

Fontos megemlíteni a Széchenyi Kártya Programot, amely beruházási és forgóeszköz-finanszírozási lehetőséget is kínál, ezen felül pedig nemcsak a fix 5 százalékos kamatlába vonzó, hanem az ehhez társuló 80 százalékos állami kezességvállalás is. Kiemelkedő népszerűségnek örvend még a Baross Gábor Hitelprogram is, amely már a nagyobb árbevételű vállalatokra is összpontosít. Az 1000 milliárdos keretösszeg szintén elkülönült forgóeszköz- és beruházási részt tartalmaz, és a kamatlába is kedvező, 5-6 százalékos sávban mozog, ilyen feltételekkel pedig továbbra is érdemes külső forrásokat bevonni.

Az államilag támogatott konstrukciókat a devizahitelezés egészíti ki azoknál a vállalatoknál, amelyek rendelkeznek természetes devizafedezettel. Ugyancsak kiemelendő a követelésfaktorálás mint egy elérhető opció a forgóeszközfinanszírozásban, valamint az eszközvásárlások esetében alternatív finanszírozási megoldásként előnyösek lehetnek a különböző lízingkonstrukciók is. Az Euroleasing, mint az MBH Bank csoport piacvezető lízingszolgáltatója számos testreszabott megoldással áll vállalati ügyfeleink rendelkezésére.

Hogy alakult az MBH Bank vállalati hitelállománya az elmúlt időszakban?

A vállalati üzletág bruttó hitelállománya 2022. I. félévéhez képest egy év alatt 13 százalékkal nőtt, a legnagyobb mértékű növekedés a közép- és nagyvállalati szegmensekben volt megfigyelhető.

A piaci kamatozású hitelekkel szemben 2023 második negyedévében is elsősorban a támogatott hitel termékek iránti kereslet volt jellemző, melyet alátámaszt az is, hogy a második negyedév végén a vállalati üzletág támogatott szerződéseinek hitelösszege 7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti mértéket.

Mikorra indulhat meg újra a vállalati hitelezés bővülése, a szektor növekedése?

A hitelfelvételi kedvet erősen befolyásolja az aktuális hitelkamatszint mértéke, amit nagyban meghatároz a jegybanki irányadó kamatszint és a bankközi kamatszint. Ezzel kapcsolatos várakozásunk, hogy a kamatszint megkezdődött csökkenése tovább folytatódik az év végéig és azt követően is, az infláció látványos csökkenésével párhuzamosan. Ennek függvényében arra számítunk, hogy a jövő év második felétől megélénkülhet a hitelkereslet az addigra érdemben egyszámjegyű tartományba csökkenő piaci kamatoknak köszönhetően. A hitelezési aktivitást ezen kívül jelentősen befolyásolja még a jövő évi, államilag támogatott konstrukciók elérhetősége, illetve a fokozatosan javuló makrogazdasági kilátások és várakozások, amelyek idővel a beruházási szándékokra is pozitív hatással lesznek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben mire érdemes odafigyelnie a cégeknek, ha szeretnének befektetni?

Tapasztalatunk szerint az elmúlt időszakban a vállalkozások nagyobb hangsúlyt fordítottak a meglévő szabad forrásaik menedzselésére, részben működőtőke-finanszírozásba forgatták, illetve hosszabb-rövidebb ideig fennálló többletlikviditásukat elsősorban – az igen vonzó kamatokat nyújtó – bankbetétekbe és különböző típusú állampapírokba, kötvényekbe fektették. Az MBH Bankban a befektetési lehetőségek széles palettáját kínáljuk ügyfeleink részére, melyben valamennyi típusú, rövid- és hosszabb távú, kockázatmentes, illetve magasabb hozamú, magasabb kockázatot hordozó instrumentum is megtalálható. Érdemes tehát megfontolni azt, hogy mekkora összegű és milyen időtávon nélkülözhető az adott vállalati forrástöbblet, valamint, hogy milyen szintű kockázatot hajlandó vállalni a vállalkozás a magasabb hozam reményében.

Mik az MBH Bank várakozásai a jövőre nézve?

Ahogy már említettem, a vállalatok hitelfelvételével kapcsolatban alapvető feltételezéseink közé tartozik a kamatszint érdemi csökkenése, amely folyamat 2024 első felében is tovább folytatódhat. Azonban még idén is további kamatcsökkentésekre került sor az MNB-től, szeptember végén további 100 bázisponttal mérsékelte az egynapos irányadó kamatlábat, ami így innentől összezár a 13 százalékos alapkamat szinttel. Ezt követően pedig a várhatóan meredeken tovább csökkenő infláció hatására már az alapkamat is csökkenhet, amely így az év végére 11 százalékra mérséklődhet, amit a vállalati és a lakossági piaci kamatszintek is lekövetnek majd fokozatosan, bár ennek a folyamatnak a látványos beindulásához alapvetően az egyszámjegyű tartományba csökkenő irányadó kamat lesz szükséges. Az alacsonyabb kamatok és a várhatóan javuló makrogazdasági környezet tükrében a hitelfelvételi kedv emelkedésére számítunk a vállalkozói szektorban.