A tőkepiacra érdemes úgy tekinteni, mint egy mércére, amely jelzi a vállalkozás érettségi szakaszát, és úgy is, mint eszközre, amely segít szintet lépni a vállalat fejlődése során. A nyilvános piaci megjelenés korántsem csupán forrásbevonási lehetőséget teremt: megoldást nyújthat a vállalat bizonyos élethelyzeteiben is, mint amilyen a generációváltás, új piacra lépés, terjeszkedés, tulajdonosi exit vagy akvizíciók, hiszen a tőzsde nem csupán pénzügyi, hanem működésbeli kérdés.

Az ökoszisztéma elemei

A BÉT olyan ökoszisztémát épít, amely közvetlenül segíti a hazai vállalatok fejlődését és egy diverzifikált finanszírozási szerkezet létrejöttét. A BÉT szolgáltatási palettája egyedülálló lehetőségeket kínál a magyar kkv-k számára, amelyek szeretnének növekedni, bővülni, szintet lépni.

ELITE Program

A BÉT 2017 óta kínálja a Euronext Csoporthoz tartozó Milánói Értéktőzsde nemzetközi vállalatfejlesztési programját, amelyet a hazai piacra szabott modulokkal, workshopokkal egészít ki (ld. 82. oldal). A programban részt vevő cégek közül jó néhányan jelentek már meg kibocsátóként a BÉT valamelyik piacán.

ESG-szolgáltatások

A Tőzsde 2022-től kezdődően számos eszközzel segíti a hazai kkv-k fenntarthatósági törekvéseit, ESG megfelelését (ld. 60. oldal).

NOMAD-ok

A kijelölt tanácsadók, az ún. NOMAD-ok (Nominated Advisor) támogatják a kibocsátókat a bevezetés és a forgalomban tartás folyamán a BÉT Xtend piacon. Jelenlétük nagyban növeli a piac biztonságát, így a befektetők érdekeit is szolgálják, hiszen folyamatos figyelemmel kísérik a cégeket a nyíltpiaci működés során is.

BÉT XMATCH

A BÉT Xmatch célja annak elősegítése, hogy a hazai feltörekvő vállalatok, az intézményi befektetők és a tőkepiac egyéb érintett szereplői zárt körben találkozhassanak, ezzel elősegítve a kkv-k finanszírozását. A 2019-es indulás óta 6 zártkörű BÉT Xmatch rendezvény valósult meg több száz részvevővel, és 21 cég mutatkozott be a tőkepiaci ökoszisztéma tagjainak – közülük 12-en már bevezették részvényeiket a Tőzsde valamely nyilvános részvénypiacára.

BÉT XBOND

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) elindulásával egyidejűleg 2019-ben jött létre a BÉT Xbond piaca, amely kifejezetten a vállalati kötvénykibocsátásokra specializálódott. A klasszikus szabályozott piachoz képest könnyített adminisztráció és mérsékelt költségek jellemzik. A piacon több mint 100 kibocsátó van jelen 116 kötvénysorozattal, melyek közül 17 sorozat szerzett zöldkötvény-minősítést.

Rekordszámú új kibocsátó a BÉT Xtend piacon

A Tőzsde 2016-ban publikált ötéves stratégiájának egyik alapköve a hazai kkv-réteg támogatása és tőkepiacra segítése volt. A kitartó munka meghozta az eredményét: 2022 során minden eddiginél több, összesen 12 új kibocsátóval bővült a hazai középvállalatokra fókuszáló részvénypiac, a BÉT Xtend kínálata. 2023-ban eddig 2 cég regisztrálta papírjait, és év végéig további belépőkre számítunk. A BÉT Xtend jelenleg 19 kibocsátóval büszkélkedhet; két vállalat, a Megakrán és a DM-KER erről a piacról indulva már sikeresen átlépett a főpiac Standard kategóriájába, és reményeink szerint példájukat hamarosan más kibocsátók is követik.

A Mentor Program sikeresen támogatta a hazai kis- és középvállalkozások fejlődését

2018-ban indult a Budapesti Értéktőzsde európai uniós forrásból megvalósított, képzési, tanácsadási projektelemeket, illetve a részvénybevezetésekhez kapcsolódó tőzsdei felkészítést magában foglaló Mentor Programja. Kezdetben a GINOP-régióbeli, 2019-től pedig a közép-magyarországi régióban tevékenykedő kkv-k is fordulhattak vissza nem térítendő támogatásért a Tőzsdéhez. A 2,1 milliárd forint keretösszegű programnak köszönhetően a BÉT 255 hazai tulajdonú középvállalat fejlődését és megerősödését segítette.* A Mentor Program eredetileg a kkv-k nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzésen való részvételéhez és a tőzsdére lépéssel kapcsolatos tanácsadói költségeihez járult hozzá.

2022-től zöld finanszírozási és ESG projektelemekre is pályázhattak a vállalkozások, amelyek során a nyertesek a BÉT által akkreditált tanácsadókkal közösen végrehajtották a cég fenntarthatósággal kapcsolatos felkészítését, átvilágítását és értékelését. A 2023 júniusában záruló Mentor Program kiemelkedően sikeresnek bizonyult, hiszen testre szabott eszközök széles tárházával a fejlődni, növekedni vágyó hazai kis- és középvállalkozások százait segítette a továbblépésben. * Összesen 255 cég kapott támogatást a programban, de egyes vállalatok több projektelemre is pályáztak, így az egyes projektelemeknél felsorolt számok összege nem fedi le a pályázott cégek összesített számát.