A tőzsdék tőzsdei bevezetése, azaz self-listingje nemzetközileg bevett eljárás, amelynek hagyományai az 1990-es évekre nyúlnak vissza. A pénzügyi szektor gyors ütemű változása ugyanis szükségessé tette, hogy a tőzsdék működése versenyképesebbé, valamint transzparensebbé váljon. A gyakorlat az akkor fejlettnek tekinthető tőkepiacokon honosodott meg, majd a 2000-es években a kelet-közép-európai régióban is elterjedt – mára többek között a Varsói, a Zágrábi, a Bukaresti és a Szófiai Értéktőzsde is nyilvánosan működik. Ezen körhöz csatlakozott a júniusi technikai bevezetéssel a Budapesti Értéktőzsde.

A BÉT a hosszú távú stratégiai célkitűzések végrehajtásával vált tőzsdeéretté. Az elmúlt években folytatott piacfejlesztési tevékenység során jelentősen megerősödött a tőkepiaci ökoszisztéma. Többek között olyan eredmények fémjelezték a folyamatot, mint az egyre erősödő középvállalati szegmens, a kötvényszekció dinamikus növekedése, a Tőzsde digitalizációs fejlődése, és a bővülő adatszolgáltatási üzletág. A BÉT régiós tőzsdék közötti kiemelt helyét bizonyítja, hogy a második legnagyobb kereskedési volumennel rendelkezik hosszú évek óta.

A BÉT tehát egy élénk, egyre dinamikusabb ütemben fejlődő tőkepiacon vált nyilvánosan működő részvénytársasággá, ami a Magyar Nemzeti Bank tulajdonosi céljai és a Tőzsde nemzetközi törekvéseinek megvalósítása szempontjából egyaránt mérföldkőnek tekinthető. A piacra lépés emellett pozitív példát is szeretne mutatni, támogatva a kibocsátói aktivitás növekedését, a hazai tőkepiac további fejlődését. A tőzsdei jelenléttel járó további előnyök sem elhanyagolhatók: a transzparencia a működési hatékonyságra és a befektetői, illetve üzleti bizalomra is pozitív hatást gyakorol. A tulajdonosi kör rugalmas szélesítésének, valamint a vállalatvezetés részvényalapú ösztönzésének a lehetősége pedig elősegíti a likvid működést és a további tőkebevonást, a nyilvános működéssel járó PR- és marketingérték pedig tovább növeli a BÉT ismertségét.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a nyilvános piacra lépéssel új szakasz vette kezdetét a Tőzsde életében. A júniusi bevezetés ezen szakasznak az első, de annál fontosabb tartópillére, amely amellett, hogy szilárd alapokat fektetett le a BÉT tőkepiaci jelenlétéhez, előirányozza az ökoszisztéma további fejlődését is.