Ezen a rangos listán a legtapasztaltabb vállalat már 34 éves múltra tekint vissza, azonban az átlagos életkor is lenyűgöző, 19 év. Különösen figyelemreméltó, hogy 10 újonc vállalat, melyek az elmúlt 10 évben alakultak, már most kiérdemeltek egy-egy helyet a listán.

Bevételi oldalon a vállalatok imponáló teljesítményt nyújtottak, átlagban 32 százalékos növekedéssel. Nem elhanyagolható, hogy a bevételek majdnem 14 százaléka, ami 70 milliárd forintot jelent, exportból származik, ami a hazai vállalatok nemzetközi versenyképességét igazolja.

A foglalkoztatási számok is önmagukért beszélnek: a listán szereplő vállalatok összesen több, mint 25 000 főt foglalkoztattak. Ez nem csak a vállalatok növekedését, hanem az általuk generált munkahelyek fontosságát is kihangsúlyozza.

A pénzügyi területen elkönyvelt 70 milliárd forintos adózás előtti eredmény és a 36 százalékos saját tőkére vetített megtérülés stabil alapot és hatékonyságot jelez. Összességében az OPTEN elemzése azt mutatja, hogy a BÉT50 listás vállalatok 2022-ben is megingathatatlanul teljesítettek, így a jövőre nézve is stabil alapokat teremtettek. Ha pedig a jövőről beszélünk, akkor nem kerülheti el a figyelmünket a piaci szereplők környezeti, társadalmi és irányítási, vagyis ESG teljesítményének vizsgálata sem.

Az ESG napjainkra már nem csak divatos mozaikszó, hanem üzleti szükségszerűség. Ez nagyrészt az egyre szélesebb körű és erősödő szabályozásoknak köszönhető, amelyek arra ösztönzik a vállalatokat, hogy már ne csak PR szempontból legyen érdemes foglalkozniuk a témával, hanem valós, komoly érdekük is fűződjön hozzá beszéljünk akár beszállítói és finanszírozói elvárásokról, vagy befektetői és felhasználói preferenciákról.

Az OPTEN által meghatározott ESG indexek alapján a listán szereplő cégek nem csak hogy túlszárnyalják az országos átlagot, de egyértelműen kijelenthető, hogy a vállalatirányítást, vagyis a G láb vizsgált paramétereit tekintve kiemelkedően erősek. Ahol viszont van még tere a fejlődésnek, az a környezeti fenntarthatóságot érintő felzárkózás.

A fenntarthatósági jelentések publikálása továbbra is leginkább az NFRD hatálya alá tartozó tőzsdei nagyvállalatokat jellemzi, és bár a listán szereplő cégek közel 50 százaléka kisebb-nagyobb mértékben, de foglalkozik környezetvédelmi és társadalmi problémákkal, csak csekély részük készített nem-pénzügyi, ESG jelentést. Megéri azonban résen lenniük az említett cégeknek is, a CSRD hatályba lépése ugyanis egyenes utat jelent a jelentéstételre kötelezettek körének évről évre történő bővüléséhez 2025-től bevonva már nem csak az 500, de a 250 felett foglalkoztató cégeket is.