A tőkepiacok irányából indult ESG (Environmental, Social, Governance) megközelítés, vagyis hogy a vállalkozások ne csupán a környezeti hatásukra, hanem a társadalmi beágyazottságukra és vállalatirányításuk milyenségére is nagyobb hangsúlyt helyezzenek, egyre inkább általános gazdasági iránymutatásként is szolgál. A fogyasztók, a gazdasági partnerek és a bankok, befektetők döntéseiben is mind nagyobb szerepet kapnak az ESG szempontok, amit a szabályozás is igyekszik lekövetni az Európai Unióban csakúgy, mint a világ más pontjain.

A Budapesti Értéktőzsde vállalkozásként, piacműködtetőként és a hazai kkv ökoszisztéma támogatójaként is maximálisan magáévá tette a fenntarthatósági szemléletet, és az elmúlt időszakban számos, ezt szolgáló kezdeményezést indított útjára.

A BÉT fenntarthatósági kezdeményezései

Zöld értékpapírok

A BÉT elkötelezett abban, hogy elősegítse a fenntartható, zöld beruházásokat megvalósító értékpapírkibocsátók és zöld értékpapírok iránt érdeklődő befektetők egymásra találását, ezzel is támogatva a magyar gazdaság zöld átállását. Törekvéseit a Magyar Nemzeti Bank is támogatja, amely 2022 januárjában tette közzé Zöld Kötvény Kibocsátási Útmutatóját. Mindezek jegyében már 2020-tól megjelentek zöld kötvények a BÉT vállalati kötvényekre specializálódott piacán, a BÉT Xbondon, 2021-től pedig zöld jelzáloglevelekkel és zöld állampapírokkal is találkozhatunk a Tőzsde hitelpapírpiaci kínálatában. 2023 augusztusától pedig a BÉT még jobban megkönnyíti a fenntartható lehetőségeket kereső befektetők dolgát, hiszen honlapján minden releváns felületen megkülönbözteti a zöld termékeket, illetve új aloldalon gyűjti össze a zöld értékpapírokra vonatkozó információkat.

ESG útmutató

2021 márciusában publikálta a Tőzsde a kibocsátóinak szóló ESG útmutatóját. A kiadvány célul tűzte ki, hogy a vállalkozások megismerkedjenek az ESG szemlélet alapjaival, valamint a legfontosabb szabályozási irányokkal és nemzetközi jelentési szabványokkal. Ezen túl az útmutató modellt ad a transzparens vállalati működés erősítéséhez, bemutatva, hogy a nem-pénzügyi információk előállítása, nyilvánosságra hozatala milyen előnyökkel jár a vállalat számára; végül pedig konkrét ajánlásokat is megfogalmaz a kibocsátók ESG gyakorlatával kapcsolatban, az ESG jelentések elkészítésére vonatkozóan.

A Tőzsde első fenntarthatósági jelentése

A BÉT számára elsődleges fontosságú, hogy önálló gazdasági entitásként a saját működésében is érvényesítse a fenntarthatósági aspektusokat, emellett pedig jógyakorlatot, példát mutasson a fenntartható működés felé vezető úton igyekvő társaságok számára. Ezt szem előtt tartva 2023 májusában mutatta be az első ízben elkészített, 2022-es évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését és ESG stratégiáját. A jelentés publikálását – a jelentéstételi standardoknak megfelelően – hosszas előkészítő folyamat előzte meg, melynek során a BÉT felmérte kiinduló gyakorlatait, meghatározta a fenntarthatósági szempontból számára lényeges kérdéseket, konzultált érintettjeivel, valamint kijelölte a fejlődés irányait és az odavezető lépéseket.

A BÉT segíti a hazai kkv-k fenntartható működését

A fenntarthatósági szempontok fokozatosan a gazdaság teljes mélységét áthatják: napról-napra egyre több magyar kis- és középvállalkozás szembesül például beszállítói elvárásokkal, vagy épp finanszírozó bankjuk felé kell bizonyítaniuk, hogy működésük környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból is fenntarthatónak tekinthető. A kisebb cégeknek azonban komolyabb kihívást jelent ezen elvárásoknak megfelelni, és gyakran a témára vonatkozó ismereteik is hiányosabbak. Ezt felismerve a BÉT 2022-től kezdve – a Mentor Program keretein belül, anyagi támogatást is nyújtva – fenntarthatósági kezdeményezésekkel bővítette a magyar kkv-knak nyújtott szolgáltatásai palettáját.

ESG-képzés

Megalapozandó a hazai kis- és középvállalkozások fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit, a BÉT lehetővé tette, hogy a vállalkozások részt vegyenek a Tőzsde által akkreditált képző intézmények egynapos ESG-képzésein. A képzések kiemelkedő érdeklődés mellett zajlottak, 2022 és 2023 folyamán csaknem 200 kkv vett részt a kurzusokon.

Zöld finanszírozás tanácsadás

Amennyiben a vállalat a jövőben zöld forráshoz szeretne jutni, legyen az hitelági forrás vagy kötvénykibocsátás, szüksége lesz zöld keretrendszer felmutatására a finanszírozó számára. A BÉT Mentor Programja 3 cégnek biztosított 50 százalékos intenzitású támogatást, hogy akkreditált tanácsadók segítségével felállítsák ezt a zöld keretrendszert.

ESG pilot tanácsadási program

A BÉT és az EY Magyarország 2022 folyamán közösen kidolgozott egy kkv-knak szóló ESG-minősítési módszertant, amely a hazai cégek környezeti, társadalmi és irányítási mutatóinak kiszámításához nyújt segítséget. A módszertanra alapozva a BÉT 2023 első félévében elindított egy ESG-tanácsadási pilot programot, amelyre 39 középvállalat pályázott sikeresen, és végezte el a minősítéshez vezető munkát a BÉT által akkreditált tanácsadókkal.

A tanácsadási folyamat eredményeképpen a cégek elkészíthették első ESG jelentésüket és stratégiájukat, a BÉT módszertana szerint meghatározott mutatók értékét pedig feltöltötték az Opten által kifejlesztett pilot adatbázisba.