DSC05287__janosik_OK.jpg

Minden a takarítással kezdődött – erre a feladatra hozta létre vállalkozását 1989-ben Jánosik Lajos. „Valójában a miskolci Tiszai Pályaudvar mellékhelyiségei adták az ötletet. Jártomban-keltemben láttam, hogy milyen elhanyagolt, koszos, lenne itt keresnivalója egy profi takarítócégnek” – eleveníti fel a kezdeteket a tulajdonos. 30 évvel ezelőtt járunk, abban az időben, amikor fél Magyarországot éppen felvásárolták a külföldi cégek. Az ide települő multik inkább a termelő egységekre akartak koncentrálni, hiszen ebből származott a bevételük, a többi feladatot pedig elkezdték kiszervezni.

A frissen alakult Jánosik és Társai Kft. ezt a hullámot sikeresen lovagolta meg. „Ami rendkívül fontos volt a multiknak, az a komplex szolgáltatás: akiknek munkákat szerveznek ki, azok legyenek számonkérhetőek, a felelősség ne legyen megosztva, mindenki pontosan tudja, miért felel. Mi pedig olyan megrendelőket kerestünk, akik ki tudják, és ki is akarják fizetni a munkánkat” – mutat rá Jánosik Lajos, aki azt is elárulja, hogy az első milliós nagyságrendű megbízásuk egy irodaépület bebútorozása volt.

Fejlődés lépésről lépésre

„Négy kollégával dolgoztam, én voltam az ötödik a brigádban. Egy óriási biztosítócég költözött Miskolcra, nekik kellett az irodát berendezni, ami közel 400 darab kétajtós szekrény szállítását, 4. emeletre cipelését, végül összeszerelését jelentette” – meséli a tulajdonos. A „serpák vére” kifejezés ekkor került be a vállalati legendáriumba. Érdekesség, hogy a haszon meglepően nagy része származott abból, hogy az akkoriban igen gondosan becsomagolt bútorlapok papíranyagát értékesítették, amelyből több teherautóra valót gyűjtöttek össze. A vállalkozás lépésről lépésre fejlődött; annak érdekében, hogy minél komplexebb szolgáltatást tudjanak nyújtani a nagyvállalati megrendelőknek, folyamatosan bővítették tevékenységi körüket. Takarítással majd az építőipari kivitelezéssel, ezt követően az őrzés-védelemmel és az 1990-es évek végén a külterület-gondozással. „Növekvő létszámunk, árbevételünk és a piaci elvárások szükségessé tették, hogy 1993-ban a betéti társaság korlátolt felelősségű társasággá alakuljon át. Tevékenységünket azóta is ebben a társasági formában folytatjuk, miközben minden mutatószámunk nagyságrendekkel fejlődött. Nagy lépést jelentett az üzemeltetés belépése a cég életébe 2003-ban, mellyel kialakult a társaság végleges felépítése, azaz a komplex facility management” – avat be a részletekbe a tulajdonos. Minden váltás úgy történt, hogy teljes volt a jogutódlás, minden munkát, sikereket és kudarcokat egyaránt vittek tovább: „nem dobták el a régi kabátot, hanem összehajtották, és betették a szekrénybe”.

Őszinteség és becsület

A takarítás csak kis mértékben automatizálható, sok alkalmazottat igénylő művelet. Az indulás után évtizedekig azzal tudta biztosítani az utánpótlást a cégvezető, hogy következetesen és mindenáron kifizette a dolgozóit. Miskolcon hamar híre ment, hogy a „Jánosik” dolgozói biztosan megkapják a fizetésüket, még akkor is, ha a tulajdonost éppen nem fizette ki a megrendelő.

funfact__0000s_0026_Jánosik-és-Társai-Kft..png

„Ez így kimondva egyszerűnek tűnik, a valóságban hatalmas küzdelmet jelentett. Előfordult a kétezres években, hogy egy hatalmas, húszezres cég egyik pillanatról a másikra tönkrement, és az olasz felszámoló egy nem éppen korrekt húzással úgy döntött, hogy nem fizeti ki a cégünket. Papíron mindent elismert, mindent aláírt, csak éppen pénzt nem láttunk. Hosszú évekig pereskedtünk, végül kínkeservesen fel tudtuk venni a pénz nagyobb részét, de korábban az embereimet csak úgy tudtam kifizetni, hogy a szüleim házára jelzálog került” – emlékezik vissza Jánosik Lajos. Akkoriban reggelente öltöny-nyakkendőben indult munkába, hiszen a beszerzőkkel folytatott tárgyalással indult a nap, majd átöltözött, és ment dolgozni a brigáddal, este pedig írógépen gépelte le az árajánlatokat. Az eredmény nem maradt el, sorban jöttek az orvosirendelőés gépházépítések, amelyek meghozták az első milliárdokat a családi vállalkozásnak. A cégvezető azt mondja, az őszinteség és a becsület az, ami miatt előszeretettel választják őket a megrendelők.

„Persze mindenki ezt állítja magáról, viszont egy-két hónapon belül kiderül, igaz-e. Ha valahol hiba van, mi nem akarjuk elkenni a felelősséget, alvállalkozókra hárítani. Hiszek abban, hogy ez működik és meg is térül. Szó nincs arról, hogy angyalszárnyaink lennének, de ha több hónapon keresztül bizonyítjuk, hogy becsületesek vagyunk, az már egy igazi versenyelőny” – húzza alá a tulajdonos. Az eredmény magáért beszél, a cég takarítószolgálata országszerte 3 millió négyzetméteren dolgozik naponta.

Válságban kell kormányozni

Jánosik Lajos azt vallja: az a jó vezető, aki tisztában van azzal, mit nem tud, és arra veszi fel a leginkább hozzáértőket. Ennek megfelelően cégében erős a vezetői állomány: a tulajdonos alatt áll az ügyvezető igazgató, utána pedig az ágazatvezetők. A mostani munkaerőhiány a Jánosik és Társai Kft.-t sem kíméli. „Nagyon nehéz munkaerőt találni, ráadásul a bérigény jelentősen megnőtt, a megrendelőnek viszont nehéz ezt eladni, egyértelműen látszik, hogy sok cég nem tudja kigazdálkodni, ha magasabb árat mondunk. Egyetlen varázspálcánk maradt, ez a műszaki tartalom csökkentése. Kevesebbszer lesz nyírva a fű, ritkábban lesznek ültetve a virágok. Ez ugyanakkor csak egy bizonyos értékhatárig működik, és nem is lehet mindenhol alkalmazni” – mondja Jánosik Lajos.

Ez a harmadik alkalom, hogy válságban kell kormányoznia a céget; eddig minden esetben azt tapasztalta, hogy nőttek a bevételek, az eredmény viszont csökkent. Most is ez történik – mutat rá a cégvezető, aki hisz benne, hogy Fortuna egy bevonzható szépasszony, persze csak annak lesz szerencséje, aki tesz is érte.

arbev_Jánosik és Társai Kft.png