DSC04096__eu-jobs_OK.jpg

Mindössze egy apró, tíz négyzetméteres irodában kezdték meg a működésüket a mai cégcsoport első tagjai. Pataki Zoltán, és tulajdonostársa Heincz Norbert - meglátva azokat a lehetőségeket, amiket hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásából eredő munkaerőpiaci változások rejtettek - 2004-ben megalapították első vállalkozásukat, az EU-DiákOK Iskolaszövetkezetet. Kezdetben csak diákmunkások közvetítésével foglalkoztak, azonban rövid idő után nyitni kezdtek a munkavállalók más csoportjai felé is, így 2005-ben megalapították az EU-JOBS Kft.-t, amely már általános munkaerő-kölcsönző és közvetítő cégként működött. „Cégcsoportunk az évek során úgy alakította ki portfólióját, hogy partnerei számára minél teljesebb körű szolgáltatást tudjon nyújtani” – fogalmazott Pataki Zoltán, aki alapítótársával közösen ma is 50-50 százalék arányban tulajdonosa a cégcsoportnak.

Sokoldalúságban az erejük

Az ügyfelek humánerőforrás-igényeinek kielégítése érdekében 2016-tól harmadik országból származó munkavállalók kölcsönzésével is foglalkoznak, 2017-ben pedig tovább bővítették a vállalkozás profilját, és létrehozták a Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet is. Ezzel egyidőben a német és osztrák munkaerőpiacon is elkezdték munkaerő-kölcsönzési és közvetítési tevékenységüket. A koronavírus-járvány alatt a nemzetközi üzletág volumene csökkent, azonban a ma már euJobs HR-Group néven működő cégcsoport stabilan átvészelte a pandémia turbulens időszakát. A reziliencia kulcsa Pataki Zoltán szerint a sokoldalúság mind a partnerek, mind pedig a kínált szolgáltatások terén, ami csökkenti a vállalkozás kiszolgáltatottságát egy-egy ágazat irányába. „Bár megvannak az előnyei annak, ha egy adott üzletágra specializálódik egy cég, ez egyben kockázatokat is hordozhat magában, hiszen amennyiben az adott szektorban nehézségek következnek be, az magával ránthatja a munkaerőt szolgáltató vállalkozást is. Épp ezért az euJobs nem egyetlen szegmensben tevékenykedik. Mi tudatosan dolgozunk a portfóliónk diverzifikálásán, hogy jelen lehessünk számos területen: a kereskedelemben, vendéglátóiparban, a rendezvényszervezés üzletágban, a raktár-logisztikai szegmensben, a gyártó szektorban, a pénzügyi ágazatban, a szolgáltató szektorban és még sorolhatnánk” – fogalmazott a cégvezető.

Óriási adatbázissal dolgoznak

Az euJobs HR-Group – a járványügyi korlátozások enyhülését, majd megszűnését követően – megerősödve folytatta fejlődését, és nem csak visszaszerezte a korábbi osztrák és német piaci pozícióit, de Németországban határozatlan idejű munkaerőkölcsönzési engedélyt kapott, ami tovább erősítette a külpiaci jelenlétét. Ezáltal mára a cégcsoport árbevételének egyharmadát a nemzetközi üzletág adja.

funfact__0000s_0013_EU-JOBS--Kft..png

„Cégcsoportunk versenyképessége annak köszönhető, hogy a szolgáltatásainkat igénybe vevő partnereink szinte minden típusú humánerőforrás-igényét ki tudjuk elégíteni, hiszen ha szükséges, diákmunkásokat, nyugdíjas munkavállalókat, kölcsönzés keretein belül hosszabb távú vagy alkalmi munkára foglalkoztatottakat, harmadik országból érkező embereket és megváltozott munkaképességű munkavállalókat is tudunk számukra biztosítani” – hangsúlyozta Pataki Zoltánazzal kapcsolatban, miért őket választják az ügyfeleik. Mint mondta, mindez azért fontos, mert a munkaerőpiac rugalmas, és a megbízók igényei folyamatosan változnak, reagálva a gazdasági és üzleti környezetre.

„Rendkívül változékony a gazdasági helyzettől, vagy éppen a szezonalitástól függően, hogy mekkora munkaerőigény jelentkezik akár egy raktárban, egy üzemben, vagy egy gyorsétteremben. Ezeket a kilengéseket egy olyan komplex HR-szolgáltató, mint a mi vállalkozásunk, kezelni tudja.” Ennek érdekében az euJobs HR-Group óriási adatbázist hozott létre a hozzájuk regisztrált munkavállalókból. Gyakran hallani napjainkban, hogy az adat erőforrás. Ez egy munkaerő-szolgáltató cég esetében hatványozottan igaz, hiszen munkaerő-adatbázisa lehetővé teszi, hogy egy-egy megrendelés során gyorsan és a megfelelő munkavállalókat szólítsa meg, és szolgálja ki partnerei igényeit. Ez az adatbázis azonban folyamatosan változik, hiszen mindig vannak új regisztrálók és olyanok is, akik kilépnek a közvetíthető munkavállalók köréből. Mindemellett mostanra kialakult egy alapként szolgáló munkaerőréteg, amely rendszeresen, vagy szezonális jelleggel vállal munkát – ismertette Pataki Zoltán a munkavállalók nyilvántartásának sajátosságait.

Nyitottak a terjeszkedésre

A kiközvetíteni kívánt munkavállalók kiválasztása viszont önmagában nem elég, hiszen minden esetben egyedileg meg kell vizsgálni az adott munkakör betöltésére való alkalmasságot, továbbá a technikai feltételeket, legyen szó az egészségügyi kiskönyv, az adókártya, vagy éppen a hallgatói jogviszony meglétéről. Mindez komoly feladatot jelent egy munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég számára. „Mi meghatározott szolgáltatást nyújtunk, de sosem szabad megfeledkezni róla, hogy ebben az ágazatban munkánk középpontjában az emberek állnak – akik nem csak munkavállalók, hanem saját, egyéni problémákkal, különleges helyzetekkel rendelkező emberek. Bármilyen szituáció előfordulhat. A munkavállaló megbetegedhet, a munkásokat dolgozni szállító busz dugóba kerülhet, és még sorolhatnánk. Ezek egyedi helyzeteket jelentenek, amelyeket minden esetben meg kell oldanunk. Hatalmas a felelősség amunkavállaló és a megrendelő felé egyaránt” – hangsúlyozta Zoltán.

Pataki Zoltán elmondása szerint ez az emberi erőforrás logisztika, ami egyébként maga is komoly munkaerőigénnyel bír. Utóbbit jól mutatja, hogy cégcsoport szinten több mint 100 munkavállalót foglalkoztatnak. Számottevő részük állandó munkatárs, de alkalmaznak diákokat és nyugdíjasokat is belső munkákra.

Az euJobs HR-Group a közepes méretű vállalkozások közé tartozik a szektorban. „Most tisztul a piac. Mi és néhány konkurensünk elindultunk a nagyvállalattá válás útján. A jövőben kiemelt célunk megőrizni a pozícióinkat, jelenlegi partnereink megtartása és minőségi támogatása mellett szeretnénk új megbízókhoz is eljutni. Szintlépés előtt állunk, és ha úgy alakul, nyitottak vagyunk a további terjeszkedésre.”

arbev_EU-JOBS  Kft.png