IMG_30112222_ExtractumPharma.jpg

A magyar gyógyszergyártás bölcsőjében, a Chinoinnál kezdte pályafutását Nemes József. „Már gimnazista koromban biztosan tudtam, hogy gyógyszerek kifejlesztésével szeretnék foglalkozni” – eleveníti fel a cégvezető, aki az egyetem elvégzését követően a Chinoinban gyorsan eljutott a felsővezetői szintig. Ma már több mint 30 szabadalom és újítás kötődik a nevéhez. A sikeres vegyészmérnök nagyvállalati karrierjének a rendszerváltás vetett véget. A hazai ipar jelentős részét letaroló privatizáció a nagy múltú gyógyszergyártó vállalatot sem kímélte, felvásárolta egy franciaországi székhelyű nemzetközi gyógyszeripari vállalat. Ugyanakkor 1993-ban a változás Nemes József számára valami új kezdetét is jelentette. A gyógyszeripari folyamatokat jól ismerő felsővezető időben felismerte, mi következik. A szétvert magyar gyógyszergyártás helyére érkező külföldi multinacionális cégeknél törlésre, vagy az asztalfiókba kerültek a korábban kedvező áron gyártott, jól ismert termékek. Helyükre hozták a maguk magasabb áron kínált termékeit, ami a lakosságot és az államháztartást a lényegesen magasabb ár miatt is kellemetlenül érintette, emellett egyes termékek esetében gyógyszerhiányt is okozott.

Ismert termékeket mentettek

„Az a véleményem, hogy mindannyiunk életében a szerencse egyformán keres meg mindenkit. Kérdés persze, hogy ha bekopogtat az ajtónkon, mi ott vagyunk-e és beengedjük-e, vagy éppen elmélyülten keressük a négylevelű lóherét a kertben” – mondja a vezérigazgató, aki 1993. december 18-án úgy látta, jó időben van jó helyen, és tulajdonostársával, dr. Antal Balázzsal együtt megalapították az ExtractumPharma Zrt.-t. Mindketten a Chinointól kapott végkielégítést és felvett banki hiteleket forgatták be egy korszerű üzem létrehozásába. Indulásnak ott voltak a különböző bérmunkák, de tudták, hogy ebből a néhány termékből lehetetlen lesz megélni, ezért elkezdtek törzskönyvi dossziékat felvásárolni. Azokra a termékekre vadásztak, amelyeket a magyar fogyasztók már jól ismertek, viszont a multik töröltek, vagy szívesen eltüntették volna őket a süllyesztőben. Törzskönyvi dossziékat vásároltak a Chinointól, az Egistől, a Richtertől és más külföldi gyógyszerforgalmazóktól egyaránt. „Egy kkv adottságai, rugalmassága miatt alkalmas arra, hogy a megfelelő hatósági engedélyek birtokában kedvezőbb áron, rugalmasan le tudja gyártani ezeket a gyógyszereket. Nem jelentett ez háborúskodást a multikkal, mindenkinek más volt a szerepe akkoriban, ugyanakkor a piacokon versenytársak voltunk és vagyunk” – mutat rá a vezérigazgató.

Meghatározó szereplők a piacon

„Az évek folyamán a mindenkori hazai és nemzetközi kihívásokhoz alkalmazkodva, innovációs szemléletünknek köszönhetően továbbfejlődésünk érdekében, mindenkori adottságainkat extenzív és intenzív módon folyamatosan fejlesztve kialakítottunk egy új üzleti modellt, amely látványos sikert hozott. Az ExtractumPharma Zrt. ma már korszerű és hatékony gyógyszerek gyártásával, forgalmazásával és fejlesztésével foglalkozik, ezáltal a hazai gyógyszeripar meghatározó szereplőjévé vált és hét terápiás területen segíti a gyógyulást, illetve az egészségmegőrzést” – mondja Nemes József. A társaság üzletmenetének fejlődése során a gyógyszergyártási engedélyen kívül megszerezte a gyógyszer-nagykereskedelmi, a vizsgálati készítmények gyártási- és felszabadítási engedélyét, valamint engedélyt szerzett kábító-, pszichotróp-, valamint prekurzor hatóanyagokból készülő gyógyszerek gyártására és értékesítésére is, amelyek biztosítják a vállalat széleskörű gyógyszeripari tevékenységét. A gyártó kiemelt terápiás területei a gyulladás- és/vagy fájdalomcsillapítás, szív- és érrendszer gyógyszerei, addiktológia, neuropátiai kezelés, köhögéscsillapítás, szemészeti készítmények, valamint allergiaellenes szerek, melyeknek piacra kerülését saját orvos- és patikalátogató szervezete segíti.

funfact__0000s_0014_ExtractumPharma-Zrt..png

Külföldön is terjeszkednek

Az ExtractumPharma Zrt. 2022-ben 124 gyógyszerkészítményéből 46-ot belföldi, 78-at külföldi piacokra értékesített. Jelenleg exporttermékeik 24 országban vannak jelen. „Rá kellett jönnünk, hogy ha versenyhelyzetben akarunk maradni a magyar és nemzetközi piacokon, ahhoz nagyon korszerű berendezések kellenek, hatékonyságot biztosító gyártás, mindehhez pedig rengeteg pénz, amit a belföldi piac méretéből kifolyólag képtelen kitermelni. Ezért paradox módon azért, hogy megőrizzük a hazai pozíciónkat, el kellett kezdenünk a külpiacokon terjeszkedni” – mutat rá Nemes József. Az elmúlt évtizedekben az ambiciózus tervek fokozatos megvalósulása következményeként a cég generikus gyógyszer-portfóliója jelentős fejlődési folyamaton ment keresztül, a termékpalettája bővült, a K+F tevékenysége felgyorsult, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatai jelentősen megerősödtek, a vállalat forgalma és bruttó fedezete évről évre emelkedett.

Folyamatosan bővül a dolgozói létszáma is: 1993-ban 13 fővel indultak, 2020-ban már 199 munkavállalóval dolgoztak a gyógyszergyárban, 2023. július végére a létszám elérte a 241 főt. Emellett a cég alapítása óta dinamikusan növekszik és nyereségesen működik, árbevétele ma már bőven 8,2 milliárd forint felett van, 2023-ban várhatóan eléri a 11 milliárd forintot. A kormány különböző pályázatok kiírásával (ETP, NBT, GINOP) olyan tervek megvalósítását segíti, amelyek erősítik Magyarország egészségipari önellátását, hozzájárulnak a gyógyszerek és gyógyászati eszközök gyártásának belföldön tartásához, hozzájárulnak az ellátási lánc biztonságos működtetéséhez, a hazai gyártóhelyek számának növeléséhez és a kapacitások bővítéséhez. Erre, és más hasonló pályázatokra is sikeresen pályázott a cég. „Megnyert pályázataink sikeres megvalósulásai lehetővé tették, hogy új termelő üzemünkben korszerű gépek üzembe állításával, modern eszközök, analitikai műszerek alkalmazásával vállalatunk versenyképességét exportrelációban is jelentősen javítsuk” – mutat rá a vezérigazgató. Az export további szélesítésében a vállalat valamennyi új értéket létrehozó szervezeti egysége szorosan együttműködik, hogy a cég készítményei további országokban is sikeresen regisztrálva legyenek.

arbev_ExtractumPharma Zrt.png