DSC_4053__nexon_OK_v5.jpg

A NEXON Kft.-t 1989-ben alapította Ocskay Szilárd programozó matematikus, szoftverfejlesztő, aki azóta is feleségével, Sass Katalinnal vezeti a céget. Már három évvel korábban, szabadúszóként elkészítette azt a bérprogramot az IBM XT számítógépére, amellyel később betörtek a piacra. A kilencvenes évek elején még más szelek jártak, egy ilyen számítógép ára elérte a 2 millió forintot, míg egy jobb havi kereset 3000 forint körül volt. „Ennek ellenére hatalmas pezsgés, robbanásszerű fejlődés volt ezen a piacon, sok száz magyar szoftverfejlesztő cég működött. Ezek közül csak néhány tucat maradt mára, és közülük is alig van, aki saját szoftvert fejleszt, a többiek általában a nyugati rendszereket implementálják” – meséli Ocskay Szilárd, aki akkoriban azt hitte, a számítástechnika, a programozás az ország egy fontos kitörési pontja lesz, a felemelkedés egyik útja. A gépek megjelenésével párhuzamosan a nagyobb vállalatok részéről jelentkezett fizetőképes igény, hogy számítógéppel támogassák meg az ügyviteli folyamatokat. A gépek magas ára miatt csupán a 2-3000 fős cégek engedhették ezt meg maguknak, a kicsik számára még jó ideig nem volt megfizethető a szolgáltatás.

A forradalom lehetősége

Ebben az időszakban nem volt könnyű egy ilyen jellegű vállalkozást elindítani. Elég csak arra gondolni, hogy a számítógépek COCOM listás termékek voltak, fű alatt lehetett beszerezni őket. Az infrastruktúra megteremtése önmagában nagy kihívást jelentett, nem voltak irodaházak, és egy telefonvonalra is 15-20 évet kellett várni. „Nekünk is egy nagy ház földszintjén volt egy kis irodánk, és a lakóktól vettük bérbe a telefonvonalaikat; napközben nálunk csörgött a telefon, este meg náluk” – mondja a cégvezető. A NEXON egy speciális ügyviteli területre, a bér- és humán ügyvitelre szakosodott, ami Ocskay Szilárd szerint nagyon speciális terület. „A világon az egyik legbonyolultabb a hazai rendszer, évente akár több száz jogszabály-változással. Bár külföldi szoftverek működnek az országban, messze nem érik el azt a színvonalat, mint a miénk. Itt megfelelni csak azok a cégek tudnak, akik kifejezetten szakosodtak erre a kérdésre és ismerik a hazai sajátosságokat” – teszi hozzá. A NEXON végig szervesen fejlődött, 1992-ben elkészült szoftverük második generációs változata, amely a hazai piacon elsőként integráltan kezelte a bér- és táppénzszámfejtést, valamint a munkaügyi feladatokat. Már 1989-ben hetven, 3000 főnél nagyobb vállalat volt az ügyfelük. „Akkoriban viccelődtünk, hogy ha valaki valóban rendszerváltást akar csinálni vértelenül, akkor forduljon hozzánk. Kulcsunk és bejárásunk volt a repülőtérre, a NAV-hoz (akkor még APEH), az MTA összes intézetéhez és az MTI-hez is. Akkor még áldott tudatlanság és végtelen bizalom uralkodott, az IT-biztonság pedig gyakorlatilag nulla volt, éjszakánként egyedül dolgozhattam az adóhatóság gépein” – meséli.

Több mint egymillióan a rendszerben

Bér- és humán/HR területre specializált szoftvereik mellett a cég 1994-ben elindította bérszámfejtési outsourcing szolgáltatását is. Ezt a tevékenységet Ocskay Szilárd szerint különösen érdemes kiszervezniük a cégeknek, hiszen ez számukra komoly szakértelmet, naprakész jogszabályismeretet követelő, adminisztrációs terhet jelent. „Gyakorlatilag a hatóságokat kell folyamatosan mindenféle adattal kiszolgálni, és ha ezzel valaki elkésik, jó kis bírságot lehet összeszedni” – teszi hozzá. Jelenleg közel 70 ezer munkavállaló bérszámfejtését végzi a NEXON (kiszervezett szolgáltatásként).

funfact__0000s_0032_NEXON-Kft..png

Szoftvereiket ennél jóval szélesebb körben használják, összesen több mint egymillió ember bérét számfejtik a NEXON rendszereiben. Ma már a cégek jelentős része felhőalapú szolgáltatásként veszi igénybe ezeket a szoftvereket, nem kell vesződniük karbantartással, nincs szükség plusz infrastruktúrára. Kimondható, hogy a NEXON szoftverek termékcsaládja piacvezető mind a minőség, mind az ár-érték arány tekintetében is.

Ocskay Szilárdéknak a kezdetektől fogva szívügyük az oktatás, társadalmi felelősségvállalásuk részeként cél, hogy erősítsék a HR-szakma színvonalát és elismertségét. A Kodolányi János Egyetemen saját tanszéket működtetnek, részt vesznek a duális képzésben, és 2009 óta rendszeresen megrendezik az Országos Bérügyviteli Bajnokságot, amely a bérszámfejtő szakma presztízs értékű megmérettetésének számít.

Tele tervekkel

A vállalat története során volt néhány nehezebb időszak, de köszönhetően annak, hogy végig szervesen növekedtek, a finanszírozásuk mindig önálló és stabil volt, sikerült komolyabb gond nélkül kilábalni ezekből a válsághelyzetekből. 2008-ban például több nagyobb ügyfelük is csődbe ment. A legutóbbi sokk az orosz-ukrán háború kitörésekor érte őket, ugyanis a Sberbank volt a számlavezetőjük, amelynek csődjét követően – többek között – a NEXON számlája is zárolásra került.

„Összességében kiegyensúlyozott a költségvetésünk, a bevételeink fedezik a kiadásainkat. A beruházásainkat mindig meg tudtuk oldani önerőből, a székházépítéseket leszámítva nem kellett hitelt felvennünk, azokat pedig néhány év alatt törleszteni tudtuk” – mondja a cégvezető. Az elmúlt harminc évben többször előfordult, hogy megvettek kisebb cégeket, vagy egy-egy üzletágat, így serkentve a növekedést. Emellett rendszeresen vannak érdeklődők a NEXON-nál akvirálás, vagy befektetés kapcsán, de ezek többsége teljesen érdektelen számukra. Legfeljebb olyan partnerrel tudnának elképzelni együttműködést, aki külföldön már kitaposta az utat, így segíthetné a cég nemzetközi terjeszkedését. „Sok tervünk van, valószínűleg az életünk végéig dolgozni fogunk.

Nem szeretnénk nyugdíjba vonulni, pedig a korunk és az eredményeink alapján akár meg is tehetnénk. Régen minden területen dolgoztam, de mostanra egyre több feladatot adok le, hiszen van 300 jól képzett munkatársam. Mégsem érzem, hogy kevesebb dolgom lenne, mert egy ilyen cég vezetése mindig ad munkát. Szerencsére ez nem teher, nekünk ez a szívügyünk, ez a hobbink.”

arbev_NEXON Kft.png