DSC_3121__component_V2.jpg

„Azt szoktuk mondani, hogy szinte minden jelentős magyar ipari létesítményben ott vagyunk valamelyik termékünkkel, legyen az akár csak egy kisebb eszköz, műszer, szivattyú vagy szerelvény” – mondja Nagy Dániel, aki 7 éve dolgozik a cégnél, amit most már édesapja Nagy István után ő irányít. Magyarországon a legnagyobb magyar gyárak és üzemek tartoznak a Component üzletfelei közé, többek között a MOL, a Paksi Atomerőmű, vagy éppen a Borsodchem. Gyártói oldalról nagyon sok vállalattal állnak kapcsolatban: a teljesség igénye nélkül olasz, német, spanyol, tengerentúli gyártóktól szerzik be az eszközöket, vannak olyan kapcsolataik, amelyek már 25 éve töretlenül fennállnak.

Egyedi igényekre szabva

„Az édesapám több üzlettársával alapította a céget 1989-ben. A tulajdonosi kör az idők során változott, édesapám folyamatosan vásárolta ki a többi tulajdonost, míg a Component végül 2009-ben teljes mértékben a családunk tulajdonába került” – meséli Nagy Dániel. A cég 1992-ben talált rá arra az útra, amit jelenleg is követ: az ipari folyamatirányítás berendezéseinek importjával, kereskedelmével foglalkozik. Ezek jórészt olyan eszközök, amit például a vegyiparban, atomerőművekben a különböző folyadékok, gázok tulajdonságainak mérésére, szabályozására használnak. A folyamatosan bővülő termékkörben megtalálhatóak különböző szabályozó szelepek, gépészeti szerelvények és szivattyúk is. „Bár a fő tevékenységünk a kereskedelem – nagy külföldi gyártók magyarországi képviselete vagyunk sok éve –, de mérnöki irodaként tekintünk magunkra, hiszen a kereskedelmi projektek teljes körű kidolgozását, az eszközök specifikálását, értékesítését, üzembe helyezését, is mi végezzük, és szervizt is biztosítunk.”

A három nagy terület, ahol jelen vannak; a műszerezés, a gépészeti szerelvények, illetve az ipari szivattyúk kereskedelme. Ez utóbbi üzletág egy 2019-ben akvirált kisebb cég révén került be a tevékenységek közé. Emellett 2012-től több lépcsőben felépítettek Martonvásáron egy CNC forgácsolóüzemet, ahol egyedi, kis szériás alkatrészek gyártásával foglalkoznak, de ez az árbevételüknek kevesebb, mint 10 százalékát adja.

A gyakorlatban általában az történik, hogy a megrendelő előáll egy igénnyel, hogy milyen feladatra keres eszközt, a cég mérnökei pedig specifikálják és kiválasztják. Megtervezik, hogy az ehhez szükséges különböző kiegészítő egységeket honnan vásárolják meg, majd az összeszerelést is részben házon belül végzik. „Egy ipari szivattyúhoz például szükség van általában villanymotorra, alapkeretre és számos más alkatrészre, és rengeteg verzió létezik, hogy ezeket honnan szerezzük be, hogyan állítsuk össze. Így teljesen az egyedi igényekre tudjuk szabni, specifikálni az eszközöket. A tervezés támogatásától kezdve egészen a diagnosztikáig, karbantartásig nyújtunk műszaki támogatást” – mondja Nagy Dániel.

Elkerülték a hitelcsapdát

Bár a cég életében nem volt komolyabb megtorpanás, az inflációt és az elmúlt két-három év áremeléseit a gyártói oldalon megérzi a cég. Csakúgy, mint az ellátási lánc akadozását. Mert bár hallani, hogy sokat javult a helyzet az utóbbi időben, még mindig gyakran előfordul, hogy a gyártók nem tudják időben teljesíteni a szállításokat, ez pedig végül mindig a vevőn csattan.

funfact__0000s_0008_Component-Kft..png

Jelentős mérföldkő volt a cég életében, amikor 2008-ban felépítették az irodaházukat Budapest 11. kerületében. „Tanulságos történet a konzervatív hozzáállás előnyéről, hogy amikor ez az irodaház épült, édesapámnak is felkínálták a svájci frank alapú hitelt, de ő kiszámolta, hogy mi történik, ha akár csak 10 forinttal változik az árfolyam, és arra jutott, inkább a forint alapút választja. Akkoriban senki nem értette, miért döntött így, pedig ha a frank-alapút választja, ma valószínűleg nem beszélgethetnénk ebben az irodában” – mondja Nagy Dániel. Ennek a konzervatív vezetési stílusnak tudja be, hogy a cég története során szinte mindig saját erőből, legfeljebb minimális, jó kondíciók mellett felvett hitel igénybevételével sikerült működniük és növekedniük.

Túl a kisvállalati működésen

A cégvezető középtávú célnak egyfajta holding-szerkezet felépítését tűzte ki, amely lehetőséget adna további cégek akvizíciójára, amelyeket így könnyebben be tudnának illeszteni a működő struktúrába. Most ezt látja a fejlődés elsődleges útjának. „Kereskedő cég lévén kétféleképpen tudjuk a tevékenységet bővíteni: vagy a portfóliót bővítjük, vagy a vevőkört. Elgondolkoztunk már a külföldi terjeszkedésen is, hiszen országon belül korlátozottak a lehetőségeink. Ez sem egyszerű út, hiszen azok a hagyományos régi disztribútori kapcsolatok, amik itthon meghatározzák a piacot, nyilván külföldön is működnek” – teszi hozzá Nagy Dániel.

Az elmúlt öt év legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a kisvállalati működést sikerült maguk mögött hagyni, kiépítettek egy középvezetői réteget, így most már minden területnek megvan a maga felelőse. „Nekem az ügyvezetői sapkámon kívül van egy sales-es sapkám is, én járok az egyik legnagyobb vevőnköz, mert azt gondolom, hogy így lehet egy kereskedelmi céget hitelesen vezetni. Fontos, hogy a kollégák is lássák, hogy én is jelen vagyok, és tudom miről beszélek. Ez édesapámtól jön, neki is ez az oldala volt erős mindig, és emellett vezette a céget 30 éven át. Ő még egy személyben csinált nagyon sok mindent, és fokozatosan adta le a feladatokat részben nekem, részben a mára kiépült középvezetői rétegnek. Ez egy viszonylag lassú folyamat volt, mostanra a céget operatív szempontól én vezetem, ő pedig a háttérből támogat minket.”

A munkaerőhiány, különös tekintettel a mérnökökre, a Component Kft.-t is érzékenyen érinti. Mivel 2-3 évvel ezelőtt még nem volt HR-es csapatuk, különösen nehezen találtak megfelelő szakembereket, mostanság is napi szinten kell foglalkozni az utánpótlás-kereséssel. Így is 3-6 hónapos „küzdelem” mérnököt találni, ha megüresedik egy pozíció.. Itt inkább „oldalirányba lehet mozogni”, vagyis minél több különböző területen szerezhet tapasztalatot egy szakember. A cég igyekszik minél vonzóbbá tenni magát, mindent megtesznek, hogy jó hangulatú, fiatalos irodát működtessenek; csapatépítő vállalti hétvégéket tartanak és más programokat is szerveznek, hogy minél jobb legyen a közösség.

arbev_Component Kft.png