DSC05356__green-plan_OK.jpg

Több mint 25 éve vagyok vállalkozó, kezdetekben acélszerkezetek kivitelezésével, csarnoképítéssel foglalkoztam, de a 2008 környéki válság engem is erősen érintett, és elvette a kedvem. Utána egy ideig kerestem az utam, amit első körben a LED világítással kombinált napelemek, illetve a napkollektorok területén találtam meg. A megújuló energia irányába fordultam, mert azt éreztem, hogy ez egy olyan új szegmens, amivel az országban nagyon kevesen foglalkoznak. 2010-ben megalapítottuk a Green Plan Energy Kft.-t, és lépésről lépésre haladtunk a nulláról induló vállalkozások kezdeti nehézségeivel” – meséli Plachy László a cég tulajdonos-ügyvezetője.

Minden szegmensben jelen vannak

Az első két év nagyon nehéz volt a cég számára, mert azt tapasztalták, hogy nem igazán van kereslet a világításkorszerűsítésre és a napelemek telepítése, ami akkoriban nagyon drága, lassan megtérülő befektetésnek számított a vállalkozások számára. Plachy László kicsit el is bizonytalanodott, de üzlettársa Szöllős Krisztián töretlenül hitt abban, hogy néhány éven belül jövedelmező üzletág lehet a megújuló energia. 2012-ben egy akkori napkollektoros pályázat segítségével kaptak lendületet, és emellett elkezdtek napelemes rendszerek megvalósításával, telepítésével is foglalkozni. 2015-re ez az utóbbi terület vette át a vezető szerepet az ágazatban és a cég tevékenységében is, ma már csak napelemek, naperőművek telepítésével foglalkoznak, a kollektorok gyakorlatilag kikerültek a portfólióból. 2015 környékén kezdett Magyarországon is komolyabb figyelem irányulni az 500 kilowattos naperőművek irányába, és a Green Plan nagy hangsúlyt fektetett erre a területre, így jelen pillanatban egyszerre körülbelül 200 megawattnyi munkát menedzselnek saját fejlesztési projektek és egyéb nagyvállalatok számára megvalósítandó projektek formájában. Emellett egy kiemelt kormányberuházás keretében több mint 400 megawattnyi naperőművet fejlesztettek.

A lakossági megrendelések ma már jóval kisebb szeletét teszik ki a cég tevékenységének, ugyanakkor a tulajdonosok fontosnak tartják ezt a szegmenst is. „Sok visszajelzés jön a lakossági ágazatból arról, hogy milyen profi csapatunk van, úgy távoznak, hogy egy porszem sem marad utánuk szemétként. Nagyon büszke vagyok erre az ágazatunkra” – mondja Plachy László, aki úgy gondolja, mivel tevékenységük lefedi a teljes palettát a napelemes rendszerektől a naperőművekig, nagyon hatékonyan tudják átcsoportosítani a kapacitásaikat, ha esetleg valamelyik területen éppen visszaesést tapasztalnak. „Így sosem kell gondolkoznunk, hova menjünk dolgozni, 250 százalékon pörgünk” – teszi hozzá. Az igazi nagy áttörést a cég életében az elmúlt 4-5 év hozta meg, 2017-ig stabilan 500-600 millió forintos árbevételt produkáltak, és ahogy a cég fejlődött, nőttek a kapacitásai, egyre nagyobb projekteket tudtak elnyerni.

Speciális tartószerkezetekkel tűnnek ki

„Mivel az acéliparból érkeztem, soha nem törekedtem arra, hogy a napelem- vagy az inverter gyártásba álljunk bele, mert Kínában és Európa egyes részein akkora vállalatok foglalkoznak ezzel, hogy nem lehet velük versenyre kelni” – mondja Plachy László.

A Green Plan fő tevékenysége a rendszerek tervezése és telepítése mellett a speciális acélszerkezetek gyártása. A napelemrendszerek és -erőművek fontos eleme a tartószerkezet, ami sok esetben igényel egyedi, speciális tervezést attól függően, hogy hova rakják őket. Rájöttek például arra, hogy sok esetben azért nem tudnak az ügyfelek napelemet telepíteni a régebbi lapostetős épületeikre, mert statikailag nem bírnák el a többletterhelést. Ezért kitaláltak egy olyan tartószerkezetet, amivel képesek áthidalni a fő tartóelemeket és mentesítik a közbenső födémet a terhelés alól, így lehetségessé válik a napelemek telepítése. De jelenleg működő három acélszerkezetgyártó-üzemükben gyártanak tartószerkezeteket speciális talajviszonyokra is. A Green Plan a jövőben szeretne a nemzetközi piacra is kilépni ezekkel a speciális termékeivel.

funfact__0000s_0019_Green-Plan-Energy-Kft..png

Külső tényezők szorításában

A cégvezető arra számít, hogy a napelemrendszerek és -erőművek iránt a közeljövőben biztosan nem fog csökkenni a kereslet. A jelenlegi bizonytalanabb helyzetben, a visszwatt védelemmel csökkentett eredmények mellett is körülbelül 5-5 és fél éves megtérülési idővel lehet számolni a lakossági és a vállalati szektorban egyaránt. Egy jól kivitelezett és szakszerűen megépített napelemrendszer élettartama pedig összességében a 20-25, akár 30 évet is elérheti. „Azt látom, hogy nincsenek megijedve attól az ügyfelek, hogy nem lehet kitáplálni a hálózatba az energiát, mert a saját fogyasztás csökkentése is megbízhatóbbá teszi egy vállalat termelését” – teszi hozzá Plachy László.

„A legnagyobb kihívás jelenleg lekövetni azokat a kormányzati döntéseket, amik markánsan befolyásolják az energetikai szektor sikerességét. Annyi változás van folyamatosan a rendszerben, hogy ezeket nem könnyű mindig úgy megugrani, hogy annak a vége siker legyen és ne kudarc. 100 milliárdos fejlesztésre volna szükség a magyar villamoshálózaton, de erre jelenleg nincs erőforrás. Ez a szektor most dübörögne, de ha szabadjára engednék, a villamoshálózat két éven belül letérdelne” – érzékelteti az ágazat jelenlegi problémáit a cégvezető.

A Green Plan 2022-ben 20 milliárdos árbevétellel zárt és 2023-ra is hasonló eredményt várnak. Jelenleg körülbelül 100 főt foglalkoztatnak, céljuk, hogy ezt az árbevételt és létszámot stabilizálni tudják. Az elmúlt évek gyors növekedését nehezen tudták szervezetileg lekövetni. A nemzetközi piacra merészkedésen kívül középtávú terveik között a tőzsdére lépés is szerepel. Plachy Lászlónak több más szektorban – az építőiparban, ingatlanüzemeltetésben – is vannak cégei, amelyek összességében jól kiegészítik egymást. A cél a holdingstruktúra kialakítása, amiben többek között Vodila Péter Koppány stratégiai és gazdasági igazgató van segítségére. „Én egy ózdi vasas gyerek vagyok, engem az élet tanított. De amikor azt mondja egy felkészült szakember, hogy ezt így kéne csinálni, akkor én általában bólintok, és hallgatok rá” – mondja a tulajdonos.

arbev_Green Plan Energy Kft.png