DSC04792__ceres-holding_OK.jpg

Fenntartható módon, innovációkat bevezetve művelni a földeket, nevelni az állatokat, más módon, mint amibe az elmúlt öt-hat évtized alatt belecsontosodott a magyar mezőgazdaság - ezt a célt tűzte ki a három éve alakult Ceres Holding Zrt. A kezdeményezés gazdasági és társadalmi jelentősége óriási. A hazai mezőgazdasági termelés hatékonysága elmarad a kívánatostól, és az agrárszektorban is akut probléma a vállalkozások továbbörökítése. A generációváltás sok cégnél megoldatlan, a gazdák zöme ódzkodik attól, hogy birtokát pénzügyi befektetőknek adja el. Inkább olyan szakemberekre bíznák, akik megfelelő szakmai háttérrel folytatják a termelést.

Ezt az igényt ismerte fel Gyenei Ferenc, aki korábban az agrárszektorban működő nagyvállalatoknál töltött be felsővezetői pozíciót, majd 2020-ban új útra lépett. Üzlettársaival elkezdett felvásárolni jó lehetőséget rejtő gazdaságokat, hogy a modern mezőgazdaság jelenlegi technológiai adottságait kihasználva, innovatív eszközökkel folytassák rajtuk a termelést. Így jött létre a Ceres Holding, ami szakmai alapon volt képes megállapodni a korábbi tulajdonosokkal a gazdaságok átvételéről.

Cél a hatékonyság

„Jelenleg 12 akvizíción vagyunk túl, van olyan birtok, amelyet teljesen felvásároltunk, de olyan is, amelyben 50 százalékos tulajdonrészt szereztünk. A Holding központ fogja össze a különböző múltú vállalkozások munkáját, kezeli a pénzügyeit, összehangolja beruházásait, beszerzéseit és értékesítéseit, közös a kontrolling rendszer is” - magyarázza Gyenei Ferenc, aki úgy látja, ennek köszönhetően a termelés is jóval hatékonyabb lesz majd.

„Globalizált piacról beszélünk, ezzel lehet egyetérteni vagy sem, nekünk, agrárvállalkozóknak ezzel együtt kell tudnunk élni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vagy hatékonyabban termelünk, vagy olyan megkülönböztetett termékekkel lépünk piacra, amit más nem tud vagy nem akar előállítani. Üzleti modellünk a hatékonyságot és a speciális termelést támogatja.

Angliában láttam hasonlóan működő céget, ahol több mint 200 ezer hektárt koordinált egy fiatal szakember csapat, a tulajdonos felé pedig vagyonkezelőként számoltak el az eredményeikkel, és a rendszer kiválóan működött.” A Ceres Holding jelenleg együttesen 6000 hektár földet kezel, átlagosan 600 és 1400 hektár közötti birtoktestekkel. Emellett közel 2000 tejelő szarvasmarha és azok szaporulata alkotja az állattenyésztési üzletágat. Bőven van lehetőség arra, hogy a működést hatékonyabbá tegyék: nem kell minden egyes birtokhoz külön kombájnt venni, vagy komplett eszközparkot üzemeltetni. A cégvezető azt mondja, ha visszaugorhatna az időben, akkor a kezdeti kis lépések helyett egyből a holding struktúrával indítana. Korábban nem gondolta, hogy a generációváltás ekkora keresletet generál a megoldás iránt, ráadásul érdemi konkurencia nélkül tudnak fejlődni.

Külföldön is terjeszkednének

„A mi területünkön jószerével nincs versenytárs Magyarországon. Ahhoz, hogy valaki labdába tudjon rúgni a művelésre alkalmas mezőgazdasági birtokok felvásárlásában, annak a magas szintű szakmai tudás mellett értenie kell a hazai földbirtokviszonyokat, a föld haszonbérletek rendszerét. Mi ebben szocializálódtunk, jól ismerjük, míg a külföldi vagy egyéb pénzügyi befektetők bizonytalanul mozognak a pályán” - mutat rá Gyenei Ferenc. A holding tulajdonosai okkal remélik, hogy öt év múlva cégcsoportjuk lesz Magyarország egyik vezető agrárvállalkozása, amely külföldi érdekeltségekkel is rendelkezik. Az eddigi eredmények biztatóak, annak ellenére, hogy az indulás után szinte csak nehéz évekkel kellett megküzdeni.

funfact__0000s_0007_Ceres-Holding-Zrt..png

„2020-ban jött a covid, egy év múlva az aszály, idén pedig a termelőpiaci válság, ezen kihívások mellett kellett építkezni, növekedni” - mondja a cégvezető, aki a nehézségek közepette is igyekszik meglátni a lehetőséget. Szerinte a kevésbé felkészült mezőgazdasági vállalkozásokat az infláció, az input anyagok árának emelkedése jobban sújt, ezért a következő években is lesz mit felvásárolni.

Munkájuk arról is szól, hogy a szerencsefaktor szerepét csökkentsék a termelésben, inkább a tudatosság, tervszerűség, és az innováció érvényesüljön. Több folyamatban lévő beruházásuk van, például az öntözésfejlesztés, ahol mintegy 630 hektáron valósítanak meg új öntözőrendszert. Az állattenyésztésben a robotizált istállók jelentik a tejtermelés jövőjét. Jelenleg a holding egyik 720 férőhelyes telepén már a beüzemelés szakaszában van az új, a fejés folyamatát teljesen automatizáló istálló, ahol a tehenek „önként jelentkeznek” a fejés műveletéhez. Ilyen, kifejezetten állatbarát istállók kialakítása a Ceres Holding másik két szarvasmarhatelepén is elindult.

Úttörők szeretnének lenni

A holding társaságai által művelt földeken zajlik a teljes szántóföldi növénytermesztési technológia megújítása. Fokozatosan térnek át a hagyományos művelési rendszerről a fenntarthatóra, forgatás nélküli talajműveléssel, a hagyományos szántás teljes mellőzésével művelik a földeket, ezzel kevesebb széndioxid kibocsátás mellett a talaj a saját tápanyag gazdálkodó képességét is erősíti. A célok elérése érdekében már folyik a géppark cseréje. Milliárdos beruházás, de a végén jelentősen kevesebb üzemanyag és inputanyag ráfordítással ugyanazt, vagy jobb termést tudnak elérni, mert a talajok termőképessége és vízgazdálkodása megújul. A sorból nem maradhat ki, hogy a Ceres Holding földespusztai laborja az egyetlen olyan genetikai labor Magyarországon, amely mezőgazdasági vállalkozás birtokában van és biotechnológiai módszerekkel, a termelésbe illeszkedő módon szarvasmarha embriót állít elő. Az embrióelőállítás és beültetés jelentősen képes gyorsítani az állomány genetikai előrehaladását, így években jól mérhető előnyt ad a hagyományos tenyésztéshez képest.

A Ceres Holding a szakmai innováció mellett üzleti területen is úttörő szeretne lenni. A cégcsoportot a közeljövőben tőzsdére szeretnék vinni, hogy az újabb akvizíciókhoz, beruházásokhoz akár pénzügyi befektető partnereket is be tudjanak vonni. A tőzsdei működés emellett tovább erősítheti a vállalkozás ismertségét és reputációját, ami segít a stratégiai célok elérésében.

arbev_Ceres Holding Zrt.png