DSC05323__platt2003_OK.jpg

A cég elődjét Virág László ügyvezető-tulajdonos édesapja alapította. A vállalkozás a kilencvenes évek végén öltött hivatalos formát, a kétezres évekre 8-10 főt foglalkoztató céggé növekedett. László 2003-ban csatlakozott a vállalkozáshoz, ekkor hozták létre közösen a Platt 2003 Kft.-t. „Akkoriban még szinte garázscégként működtünk, küzdelmes, forráshiányos, hitelekkel terhelt időszak következett. 2007-ben következett be egy jelentős fordulat, amikor egy egri cég csődbe ment, amely akkoriban nagyon modernnek számító CNC lemezmegmunkáló gépekkel dolgozott és exportra termelt, egyetlen vevője volt. Mi ezt a céget banki hitel segítségével megvásároltuk, az egyetlen ügyfelet pedig meggyőztük, hogy bízzon meg bennünk. Egy idő után kiépült a bizalom, nekünk pedig sikerült stabilizálni működést, sőt 2009-től növekedni kezdtünk és folyamatosan új vevőket is szereztünk” – meséli a tulajdonos.

Fókuszban a hatékonyság és a vevői elégedettség

Fő profiljuk összetett, hegesztett lemezalkatrészek gyártása kis és közepes sorozatokban. Alkalmazott technológiáik a lézervágás, élhajlítás, hengerítés, különféle hegesztési technológiák, felületkezelések és szerelés. A vevők által biztosított tervekből dolgoznak, abban van szabad kezük, hogy milyen gyártási technológiát választanak a megrendelő által megálmodott termék gyártásához. Az első időkben főleg építőipari gép-alkatrészek gyártásával foglalkoztak, de az igazi áttörést a biomassza tüzelésű pelletkazán-testek gyártása hozta el számukra, amelyet többek között az osztrák ÖkoFEN cég megrendelésére készítenek. Az egyre növekvő rendelésállományt pedig folyamatos fejlesztéssel tudták kielégíteni; sorra vették az új gyártócsarnokokat és gépeket.

„Ez a növekedés nagyon intenzív volt, nőtt a dolgozói létszám, fejlesztettük a gyártási rendszereinket, ERP rendszert vezettünk be. Aztán 2016-2017-ben visszaesett az árbevételünk, egyértelműen strukturális problémáink voltak.

Hozzászoktunk, hogy mindig felfelé megyünk a létrán, és nem tudtuk hogyan kell visszamászni. A vállalat szervezetileg túlméretezetté vált, eltűnt az eredmény a cégből. Én akkor meghoztam egy fájdalmas, nehéz döntést, hogy visszabontom az egészet az alapokig, és egy új struktúrát alakítok ki. Komoly leépítést hajtottunk végre, kiszedtük a portfólióból a veszteséges cikkeket, hogy csak azzal foglalkozzunk, amiben tényleg eredményesek tudunk lenni. A célom az volt, hogy a lehető legalacsonyabb létszámmal hatékony módon próbáljuk a működést biztosítani” – beszél az eddigi legkomolyabb kihívásról Virág László. Az átstrukturálás jól sikerült, 2018-tól újra növekedési pályára állt a cég, így 2022-re az akkori iparági sztenderdeket magasan meghaladó eredményt tudtak realizálni. „Levágtuk a sallangokat a cégről. Azt a kérdést tettem fel magamnak: mire van szükségünk ahhoz, hogy a vevőink elégedettek legyenek és eredményesen tudjunk működni? Ami ezen célok eléréséhez nem elengedhetetlen, arra nincs szükségünk. Az átalakulás során ezek voltak a fő szempontjaink” – teszi hozzá a cégvezető, aki azt is leszögezi, hogy a vállalatnak nincsenek agresszív növekedési céljai. Mára az árbevételnél és a profitnál is fontosabbnak tartja a hatékonyságot és korszerűséget.

„Ha egy vállalat korszerű technológiákkal és hatékonyan működik, akkor beszállítóként hosszú távon versenyképes tud maradni és idővel az árbevétel és a profitráta is növekedésnek indul. De erre nem célként, hanem következményként tekintek.”

funfact__0000s_0036_PLATT-2003-KFT..png

Automatizálásban a jövő

A tulajdonos hosszú távon fel van rá készülve, hogy egyre nehezebb lesz megfelelő szakképzett munkaerőt találni, stratégiáját is ennek megfelelően alakítja. A vállalat egyre több tevékenységet automatizál, a fejlesztéseik esetében nem kizárólag a gazdasági szempontok dominálnak: elképzelhető, hogy egy technológia ma még drágább, mint az emberi munkaerő, de néhány éven belül ez jó eséllyel megfordul. „Ennek sok addicionális előnye is van, javul a folyamatbiztonság, a vevői reklamációk nagy része személyi hibára vezethető vissza. Úgy gondolom, hogy aki a növekvő bérköltségekre és a szakemberhiányra jó választ tud adni, az marad hosszú távon versenyképes, mi erre építettük a stratégiánkat” – mondja Virág László tulajdonos. Az alapvető stratégiai irányt ő határozza meg, ugyanakkor csapatban dolgozik, kiváló szakembergárda segíti. „A logisztikai-, az értékesítési- és a termelésirányítási oldalon is megbízható és jó vezetőink vannak. Abban hiszek, hogy az átláthatóság, az egyszerű kommunikáció, a kristálytiszta célok és szabályok, a megbízhatóság a munkavállalók számára is fontos értékek, és kiépítik a bizalmat a vállalat felé. Partnerként kezeljük a dolgozóinkat, és tudjuk, hogy ők a legfontosabb tényezők a vállalat sikerében. A tudatos döntések és kemény munka mellett a benne dolgozó csapat tesz sikeressé egy vállalatot. Fontos, hogy a kollégák együtt gondolkodjanak, ugyanazt akarjuk, ugyanazt lássuk, és nyíltan meg tudjuk beszélni egymással a nehézségeket, esetleges nézetkülönbségeket is.”

Cél a diverzifikálás

A tulajdonos úgy gondolja, az átláthatóság nem csak a munkavállalók, de az ügyfelek számára is nagyon fontos. A vállalkozás fontosabb vevőivel is igyekszik mindig megosztani az információkat a cég stratégiáját, terveit illetően, ezzel is növelve a kölcsönös bizalmat. A Platt 2003 beruházásait önerőből valósítják meg, és a tulajdonos szeretné, ha ez a jövőben is így maradna. Az elmúlt 5 év sikereinek köszönhetően a vállalat pénztermelő képessége magas, így nincs szükségük külső finanszírozás bevonására, az európai uniós és a kormány által nyújtott támogatási lehetőségeket ki szokták használni, de nem a pályázatoktól teszik függővé a fejlesztéseket. „Mi az amiben mielőbb változnunk kell? Azt gondolom, hogy a jövőben nem csak arra kell jobban odafigyelni, hogy hány vevőnk van, ők mennyi árbevételt biztosítanak a vállalat számára, de arra is, hogy vevőink milyen iparágakban tevékenykednek. Diverzifikálnunk kell, hogy ne legyünk annyira kitéve a tőlünk független tényezőknek. Fontos, hogy egy teljes iparági szektort érintő változás se lehessen ránk megrendítő hatással, ezért a vevői portfoliót ennek megfelelően kell kiépítenünk” – mondja a tulajdonos.

arbev_PLATT 2003 KFT.png