DSC05238__eb-hungary-invest_OK.jpg

„Az egyetemi éveim után alkalmazottként kezdtem dolgozni egy közepes építőipari cégnél, és az ott töltött 3 és fél év alatt sok mindent láttam. Annak a cégnek a tulajdonosa egy igazán nagy „csibész” volt, ennek a „csibészségnek” a pozitívumait átvettem, és kész is voltam, mint vállalkozó. Társammal meg is alapítottam a saját vállalkozásomat, az elején budapesti társasházak fejlesztésével és kivitelezésével foglalkoztunk” – mesél a kezdetekről Erdei Z. József, az EB HUNGARY INVEST tulajdonosa. Legelső projektjük finanszírozásához 2004-ben a család összes vagyonát felhasználták, és mire kiásták a ház alapját, már el is fogyott a pénzük. Szerencsére akkoriban még sokkal inkább a bizalom légköre uralkodott a piacon, és a vevők is hajlandóak voltak az előfinanszírozásra. 2008-ig a lakóépület-fejlesztés, társasház-építés jó üzletnek számított a fővárosban, a válság beálltával viszont gyakorlatilag teljesen leállt a piac. „Ekkor rájöttünk, hogy nem jó, ha ennyire ki vagyunk téve egy ilyen szűk részpiac bizonytalanságainak, ezért mertünk gyorsan irányt váltani, elkezdtünk generálkivitelezéssel is foglalkozni, és 2009 végén a közbeszerzési piacra is kiléptünk, akkoriban még csak alvállalkozóként. Nem sokkal később, amikor már megszereztük a szükséges referenciákat, fővállalkozóként és generálkivitelezőként is indultunk közbeszerzési pályázatokon. Következő lépés volt a versenyszféra, 2015 óta pedig ez a leghangsúlyosabb része a tevékenységünknek” – mondja Erdei Z. József. Ahhoz, hogy minél több lábon álljanak a folyamatosan változó gazdasági helyzetben, a magasépítés mellett mélyépítéssel is elkezdtek foglalkozni, és belföld mellett már külföldön is vannak projektjeik. A generálkivitelezési szolgáltatáson kívül szakági és egészen speciálisnak mondható kivitelezési feladatokat is vállalnak, kielégítve az egyre komplexebb megrendelői igényeket.

Vállalkozásból vállalattá

Az évek során rengeteg féle épületet épített az EBH a lakóingatlanok mellett; rendezvényház, bíróság, oktatási- és egészségügyi épületek mellett parkok, és számos műemlék épület felújítása fűződik a nevükhöz. „A műemlékek közül a legbüszkébbek talán a füzérradványi Károlyi-kastély felújítására vagyunk, de nehéz a döntés, mert több ilyen jellegű rekonstrukciót végeztünk. Az új épületek közül most a X. kerületben épülő, új Richter székház az egyik büszkeségünk” – emel ki kettőt széles portfóliójukból a tulajdonos. A cég külföldön is egyre több országban is aktívan jelen van; építettek szállodát Erdélyben és Ausztriában is, Berlinben apartmanházat-, Bulgáriában napelemparkot fejlesztenek, saját beruházásként.

A cég a 2009-es válság után hét éven keresztül dinamikusan növekedett, évről évre sikerült megduplázniuk az árbevételüket. „A 2010-es évek végén volt egy kisebb visszaesés, amikor a vállalkozásból vállalattá alakulás legkeményebb időszakát éltük. A vállalkozói és a vállalati lét teljesen más működési módot igényel. Előbbihez arra van szükség, hogy az ember elég bátor legyen magára vállalni minden felelősséget, utóbbihoz pedig arra, hogy képes legyen a felelősségi köröket kiadni a kezéből, a megfelelő kontrollpontok beépítésével. Ehhez is bátorság kell, keveseknek sikerül ezt a váltást megoldani. Nekünk is sok külső segítség kellett hozzá, több tanácsadóval is együtt dolgoztunk, mire sikerült kiépítenünk az új struktúrát” – mondja Erdei Z. József.

funfact__0000s_0010_EB-HUNGARY-INVEST-Kft..png

A folyamat során új vállalatirányítási rendszert, kontrolling osztályt alakítottak ki, és nagyobb hangsúly helyeződött a minőségbiztosításra is. A tulajdonos együtt dolgozik Pintyőke Marcell operatív igazgatóval, így ma már sokkal inkább cégvezetői, vállalatirányítói feladatok jutnak neki, mint a napi szintű működés irányítása, ideje jelentős részét teszi ki a lobbitevékenység.

Belevágtak a kereskedésbe

Erdei Z. József szerint a fő versenyelőnyük, hogy nagyon gyorsan reagálnak a piac változásaira, és az ügyfeleik függetlenként tekintenek rájuk. Néhány évvel ezelőtt még jóval 50 százalék fölött volt az állami megrendelések aránya a portfóliójukban, de mivel ezen a területen a következő években további visszaesés várható, az utóbbi időben már a versenyszférára koncentráltak. Elkezdtek építőanyag gyártással és -nagykereskedelemmel is foglalkozni, nem csak belföldön; Dél-Amerikával, Ázsiával, Észak-Amerikával is kereskednek. „Az elmúlt években felborultak az ellátási láncolatok, és azt vettük észre, hogy sokszor jobban jártunk, ha mi magunk szereztük be az anyagokat külföldről. Láttuk, hogy némely anyagokon mekkora árrés van, ezért elkezdtünk acéllal, cementtel, fával, hő- és vízszigetelő anyagokkal, kővel foglalkozni, amely anyagokat a világ különböző tájairól szerzünk be” – mondja, és hozzáteszi, a kereskedés egyelőre az árbevételük 5-10 százalékát teszi ki. Ezt a fajta rugalmasságot a jövőben is szeretnék megtartani, nem félnek váltani, ha arra van szükség. Már tavaly, a versenytársaik előtt elindították energetikai-, vállalati rezsicsökkentési programjukat, és a külföldi terjeszkedésre is tudatosan készülnek. Van olaszul, franciául, kínaiul, románul, törökül, szlovákul, csehül, németül, spanyolul beszélő kollégájuk is az angol mellett, ez nem lehet akadálya a határon túl merészkedésnek. Erre nem sok magyar építőipari vállalat képes a piacon.

Mérnöki szemlélettel haladnak

A vállalat a közelmúltban létrehozott egy lobbi csoportot, amely az idetelepülő akkumulátorgyárakkal, és a hozzájuk kapcsolódó kisebb cégekkel igyekszik kapcsolatot építeni. Emellett a megújuló energiában és az erőműépítésekben, illetve az ezekhez kapcsolódó rendszer- és hálózatfejlesztésekben is lehetőséget látnak. Erdei Z. József vállalatvezetőként is mérnöki fejjel gondolkodik, nem ijed meg attól, ha más típusú munkát kell végezni. „Úgy gondolom, végül is minden, amit csinálunk, egyfajta mérnöki tevékenység, és mérnöki ésszel szinte bármit meg lehet oldani. Márpedig mi a legjobb mérnökökkel dolgozunk együtt. Ha olyan feladattal találkozunk, amihez nem értünk, akkor megtaláljuk az erre alkalmas kollégát, vagy együtt dolgozunk egy szakértő céggel” – mondja és kiemeli: a világ jelenleg gyorsuló ütemben változik, krízisek érnek kríziseket. Ebben a helyzetben pedig nincs nagyobb hatalom a gyorsaságnál és rugalmasságnál. „Nem hátrálok meg, sőt biztonságban érzem magam, ha változni kell. Erre ösztökélem a kollégáimat is, hiszen ebben a felgyorsult világban csak így lehet érvényesülni.

arbev_EB HUNGARY INVEST Kft.png