DSC05953__kisber-badog-center_OK.jpg

A rendszerváltás után alig három évvel, szülei kisbéri házának udvarán, egy 50 négyzetméteres raktárban indította el a vállalkozását Tribusz Gábor. Mint meséli, a fémmegmunkálás szeretete már gyermekkorában belé ivódott, hiszen sokat segített édesapjának, aki lakatosmester volt, és garázskapuk, illetve csatornavasak gyártásával foglalkozott. A cégalapításhoz egy szerencsés véletlen vezetett. A csatornatartó gyártásnál alapanyaghiány alakult ki, amit egy kompolti cég segített áthidalni oly módon, hogy kölcsön adott alapanyagot, hogy ki tudják szolgálni a már meglévő vásárlóikat. Ez volt az a sorsdöntő találkozás, ami elindította a későbbi Kft. történetét, ugyanis a kompolti cég tulajdonosa, Besenyei András felajánlotta, hogy kezdjék el forgalmazni az ő általa gyártott anyagokat, amit akkor még Kisbéren ők maguk nem gyártottak. Bizományosi értékesítésre adtak készletet és ezt kezdték el forgalmazni először csak a környéken, majd egyre távolabbi partnereket próbáltak keresni. Így néhány év alatt a Dunántúl nagy részét már ők látták el bádogos termékekkel, amit az évek során a növekvő keresletre való tekintettel már ők gyártották saját gépeiken, Kisbéren. Így indult útjára Tribusz Gábor vállalkozása, amiből a Kisbér Bádog-Center Kft. nőtte ki magát.

A válságban is növekedtek

A céget az ezredfordulóhoz közeledve átköltöztették egy új, immár saját telephelyre, ahol egy 500 négyzetméteres raktár kialakítására is lehetőségük nyílt, és saját alkalmazottakat is fel tudtak venni. Végül ezt az ingatlant is kinőtték, így hozták létre 2009 és 2010 között a ma is használt telephelyüket modern irodahelységekkel, hatalmas csarnoképületekkel, valamint saját gyártási- és szállítási kapacitással. Utóbbira azért volt szükség, mert felismerve a piaci lehetőségeket, létrehozták saját márkájukat, a Trifát. Ezen a néven ereszcsatorna-rendszereket, bádogosipari termékeket és kiegészítőket, illetve korcolt fémlemezfedéseket gyártanak és forgalmaznak. Egészen egyedi, ahogy a Kisbér Bádog-Center Kft. épp a pénzügyi válságot követő nehéz években hajtott végre ugrásszerű növekedést. Mint Tribusz Gábor mondta erre az egyik konkurens vállalat versenypiacról való kilépése teremtett lehetőséget. A piacon így több lehetőség adódott, ami többletkapacitást igényelt. A cégvezető időben lépett, így lehetőségük volt jelentősen javítani a piaci pozícióikat. Ekkor már nem csak ereszcsatornát, de annak elkészítéséhez szükséges alapanyagokat is forgalmaztak, és egyre inkább elmozdultak a gyártás irányába. Táblásító-, hasító- és egyéb speciális gépeket szereztek be, ezáltal már maguk szabták fel és gyárották le a kész termékeket, ez pedig piaci előnyt jelentett. Mára rendkívül jól kialakult és stabil alapanyagbeszállítói kapcsolataiknak köszönhetően egyre több iparágban részt tudnak venni az alapanyagbeszállításban is: légtechnika, lakatos ipar, valamint számos lemez-felhasználó területen.

Kiszámíthatóság és stabilitás

Fontos kiemelni, hogy a Kisbér Bádog-Center nem véletlenül volt képes stabil maradni a 2008-at követő kedvezőtlen finanszírozási környezetben. A cég ugyanis nem hitelből, hanem a családi megtakarításokból indult, a növekedéshez szükséges forrásokat pedig később is többnyire a profit visszaforgatásával, a saját tőke felhasználásával biztosították. Hitelt csak alkalomszerűen, kis összegben, rövid futamidőkkel, átmeneti jelleggel vettek fel, ha esetleg mégis szükség volt rá, és 1-2 év alatt rendre vissza is törlesztették a kölcsönöket. Napjainkban 63 saját alkalmazottat foglalkoztatnak, számos alvállalkozóval dolgoznak, és kiterjedt partnerhálózatuknak köszönhetően országos lefedettséggel rendelkeznek. Mindössze két hasonló méretű cég működik ebben az ágazatban Magyarországon, ám a Bádog-Center a forgalom értékét tekintve mindkettőt maga mögé utasítja. A kisbéri vállalkozásnak ritkán van szüksége új munkatársak felvételére, mivel rendkívül alacsony náluk a fluktuáció. „A vállalkozás gerincét adó kollégákkal hosszú évek óta együtt dolgozunk, mi több, a cég első 15 alkalmazottja máig nálunk dolgozik” – mondta a cégvezető. A titok a kiszámíthatóság és a stabilitás, a megfelelő bérezés, valamint a családias hangulat. A fejlődés, a versenyképesség elsődleges kulcsának Tribusz Gábor a széleskörű áruválasztékot, valamint a gyorsaságot és rugalmasságot tartja. „A megrendelt árut néhány nap alatt legyártjuk és kiszállítjuk. Ezt a jelentős raktárkapacitás, a modern gépek, berendezések és persze az összeszokott csapat gyorsasága teszi lehetővé” – fogalmazott. „Volt rá példa, hogy édesapám egy kisebb tételt személyesen, a saját autójával szállított ki az egyik közeli ügyfelünknek, mert hirtelen volt szüksége alapanyagra” – tette hozzá a beszélgetés során Tribusz Fanni, aki már a második generációt képviseli a cégnél testvérével, Tribusz Dániellel, akivel mindketten aktívan dolgoznak a családi vállalkozásban.

Ezzel pedig el is érkeztünk a cégalapító talán legnagyobb sikeréhez, a generációváltás véghezviteléhez, hiszen mint mondja, óriási büszkeség számára, hogy mindkét gyermeke úgy döntött, a nyomdokaiba szeretne lépni, és a Kisbér Bádog-Centert választja.

funfact__0000s_0027_Kisbér-Bádog-Center-Kft..png

Gyerekkoruk óta a cégnél dolgoznak

Tribusz Fanni és Tribusz Dániel már gyermekkorukban is billencsautóval és mini ereszcsatornákkal játszottak, nyaranta pedig 2-3 hetet dolgoztak a cég telephelyén. Később mindketten közgazdász diplomát szereztek a fővárosban, ám még az egyetem alatt is hazajártak hétvégente besegíteni a szüleiknek a munkában. Ma Fanni édesanyjával együtt a cég pénzügyi és HR ügyeinek vezetésében vesz részt, Dániel pedig elsősorban az anyagmozgatás, a raktározási-, gyártási feladatok felügyeletével, koordinálásával foglalkozik, mi több, ha szükséges, maga is beáll a dolgozók közé bármilyen munkakörbe.

A cég sikeréért édesapjuk példáját követve nap mint nap keményen dolgoznak. Reggel már fél hatkor a telephelyen vannak, és akár 10-12 órát is ott töltenek egy-egy munkanapon. A családi vállalkozásba való bekapcsolódás egyébként nem volt kényszer – húzták alá mindketten. „Soha nem nevelték belénk, de láttuk, mivel foglalkozik a családunk, így nekünk a testvéremmel még a játék is abból állt, hogy ő volt a sofőr, én pedig az irodista, aki felvette és összeállította a rendelést. A szüleink mindig azt mondták, hogy azt csináljuk, amit szeretnénk. Az egyetemi tanulmányaink befejezését követően kifejezetten azt tanácsolták, hogy vállaljunk alkalmazottként máshol munkát, és próbáljuk ki magunkat a munkaerőpiacon” – meséli Tribusz Fanni.

A cégalapító tervei közt szerepel, hogy gyermekei teljesen átvegyék a vállalkozás irányítását, azonban hozzáteszi, később is szeretne a cég életének a részese lenni. A jövőben a cég eladása fel sem merül bennük. A következő években a meglévő partnereiket akarják támogatni, akár a fejlődésüket finanszírozni, ezzel erősítve az országos jelenlétünket.

arbev_Kisbér Bádog-Center Kft.png