DSC03219__konkoly_electro_OK.jpg

„Minden nagyszülőm kisiparos volt, tudtam, milyen a magánzó tevékenység. Húszéves fejjel, 1996-ban egy nap arra a döntésre jutottam, hogy én is szerencsét próbálok. Akkoriban vagyonvédelmi szereléssel és régi gépek felújításával foglalkoztam” – eleveníti fel az indulást Konkoly Szabolcs tulajdonos-ügyvezető, aki nagyszülei garázsában indította be saját vállalkozását. A Nyugat-Európában kimustrált berendezések, elsősorban műanyagipari gépek a 90-es évek elején kezdtek nagy mennyiségben beérkezni a rendszerváltás utáni Magyarországra, és ezek jó része szintén kisvállalkozásoknál, garázsméretű cégeknél landolt. „Az volt a terv, hogy ezekhez a használt gépekhez, amelyek már a behozataluk pillanatában is elavultak voltak, fejlesztek egy eszközt, amellyel pillanatok alatt modernizálhatók. Tizenegy-két darab készült belőle, nem több. Mint kiderült, a gépek üzemeltetői gyorsan abba a fázisba jutottak, hogy be tudtak fektetni modernebb berendezésekbe, a használt gépeket pedig egyszerűen eladták vagy kidobták” – meséli Konkoly Szabolcs. A vagyonvédelmi vonal viszont működött, és ez átsegítette a vállalkozást a kezdeti nehéz időszakon. „Amikor elindítottam a vállalkozást, az volt a célom, hogy a korábbi, alkalmazottként megkeresett 32 ezer forintos fizetésemet egyéni vállalkozóként is elérjem. Ezt bőven sikerült túlszárnyalni. A cég fejlődése egyébként a mai napig töretlen, 2019-ben 1197, 2020-ban 1377 millió forintos árbevételt hozott, két éve pedig meghaladta a 3,5 milliárdot.

Mindig prototípust gyártanak

„Közben foglalkoztunk már meglévő gépek fejlesztésével, felújításával, új gépek gyártásával és egy kis kitérőt tettünk az építőiparhoz kapcsolódó tevékenységek felé is. 2007-ben teljes mellszélességgel ráfordultunk a célgépek tervezésére és gyártására. Tulajdonképpen minden gép, egy porszívó is célgép, de amivel mi valójában foglalkozunk, az azoknak a gépeknek az egyedi gyártása, amelyekkel később partnereink a tömeggyártásukat tudják abszolválni. Mi minden alkalommal prototípust gyártunk” – magyarázza a cégvezető. Még abban az évben sikerült megvásárolni a jászberényi ipartelepen az első saját ingatlant, majd a következő évben pályázati támogatással felépült a Konkoly Electro Kft. első csarnoka is. Akkoriban még csak három munkatárssal folyt a munkavégzés. Ám a fejlődés folyamatos volt, így három évvel később ismét bővülés következett, ekkor készült el egy összesen 350 négyzetméteres szerelde és forgácsoló rész, valamint egy 340 négyzetméteres irodaház és mérőlabor. „Ez a bővülés adott lehetőséget arra, hogy elkezdtük az önálló forgácsolói tevékenységet, és így az egyedi célgépgyártást is magasabb szintre tudtuk emelni” – mondja a cégvezető.

 A jelenlegi, Fémnyomó utcai telephelyre 2019 májusában költözött át a cég, ekkor már több mint 30 munkavállalóval. Ezen a három hektáros területen már kedvére terjeszkedhet a jövőben a vállalkozás, bőven lesz mit beépíteni a jövőbeli fejlesztések során.

Komplex feladatokkal is megbírkóznak

 Konkoly Szabolcs kezdetben az összes munkafolyamatban részt vett az árajánlatok kiküldésétől kezdve a szerelésen át a beüzemelésig, ám a folyamatos növekedés hatására számos új munkavállalóval és vezetővel bővül a cég, amely mára több mint 60 embernek ad munkát. A fluktuáció nem jelent problémát, egyre többen vannak, akik már 5-10 éve a cégnél dolgoznak, ugyanakkor az ügyvezető megjegyzi, a növekedéshez a csapat további bővítésére lenne szükség, és a magasan képzett mérnökök Jászberénybe csábításával akadnak még nehézségek. Éppen ezért együttműködnek az oktatási intézményekkel is, hogy megoldják az utánpótlást, valamint helyi fiatalok tanulmányait is támogatják. A lokálpatrióta cég egyébként aktívan részt vesz Jászberény és a Jászság társadalmi életében is. Futónapjukon, a Jászság Dinamikája Futónapon 2022-ben már több mint 1000 futó vett részt. A Konkoly Electro sikereit kitüntetések is jelzik, két évvel ezelőtt a Jászsági Menedzserklub az Év Jászsági Menedzsere díjat adta a cégvezetőnek, majd még abban az évben a JNSZVM Év vállalkozása díjat is átvehette.

funfact__0000s_0028_Konkoly-Electro-Kft..png

„A mi piacunk nagy százalékban az autóiparhoz kapcsolódik, a fennmaradó része vasút és háztartási gépgyártás. A Covid egyik nagy nyertese a kávéfőző gép, volt, nagyon megugrott iránta a kereslet, mi pedig ehhez is készítettünk gyártósorokat” – eleveníti fel Konkoly Szabolcs. Eddigi legnagyobb sikerük egy nagy német autógyártó elektromos autójának töltőjéhez készített gyártósor volt, amely rendkívül komplex feladatot adott a cég számára,15 különböző technológiát kellett integrálni hozzá. „Egy konzorcium keretében nyertük meg ezt a munkát, a partnerünk kezdetben el sem tudta képzelni, hogy képesek lehetünk elvégezni ezt a bonyolult feladatot, végül volt nagy meglepetés” – meséli a cégvezető, hozzátéve, már a második gyártósor készül üzemükben partnerük számára.

Összeszokott csapat a siker kulcsa

A Konkoly Electro megrendelői köre a már kiszolgált iparágakban folyamatosan bővül, ezek mellett azonban a cég nyitni kíván más területek felé is. Elsősorban az élelmiszeripari automatizálásból tervezi kivenni a részét és az autóiparhoz hasonló, eredményes vevői kapcsolatokat szeretne kiépíteni. A cég kiemelkedő figyelmet fordít munkavállalói bázisára, így sikereinek egy részét annak köszönheti, hogy kiemelkedően összeszokott, az alacsony fluktuációnak köszönhetően nagyon tapasztalt csapattal szolgálja ki megrendelőit. Ezt a kohéziót természetesen látják a partnerek is, így tudják, hogy a következő megrendelésük teljesítése során is ugyanazt a magas színvonalat várhatják el. Ez a hozzáállás megkönnyíti és lerövidíti az értékesítési vonalakat. A szakmai salesnek köszönhetően pedig új megrendelők is folyamatosan kopogtatnak a cég ajtaján.

A következő öt év feladatai közé tartozik, hogy Magyarországon a top 5 automatizálással foglalkozó cég közé bekerüljenek, illetve a multinacionális partnereikkel kiépített kapcsolati hálót felhasználva növeljék külpiaci jelenlétüket. Ezek eléréséhez friss forrásokra is szükségük lesz, a cégvezető a kockázati tőke bevonásától sem idegenkedik. Tiger Woods mondta, hogy „Minél többet gyakorlok, annál nagyobb szerencsém van” – válaszolt az ügyvezető arra a kérdésre, hogy a szerencse vagy a kemény munka hozza meg a sikert. „Kétségtelen, hogy a szerencse néha mellénk áll, de nem ez, hanem a tudatos munka és építkezés adja meg a holnap biztonságát.”

arbev_Konkoly Electro Kft.png