DSC_3571__medi_radiopharma_OK.jpg

Jánoki Gergely, a cég vezetője az egyik nagy hazai gyógyszergyártónál kezdte a pályafutását kutatóként, ahol megismerte a multinacionális vállalatok belső működési rendjét. A nagyvállalati kereteket idővel korlátnak érezte, ezért úgy döntött, belép a családi vállalkozásba, ahol kamatoztatni tudta a magával hozott tudását. Először 2008-ban a Medi-Radiopharma budaörsi telephelyét vezette, majd 2012-ben vette át a teljes vállalat irányítását. Mint mondta, ő a második generáció a vállalat élén. A céget édesapja alapította 1995-ben. „A vállalkozás létrejöttéhez vezető úton nagy lökést adott édesapámnak, hogy 1981-ben egy ösztöndíj adta lehetőségnek köszönhetően az Egyesült Államokban megismerkedett a nukleáris medicinával, valamint az amerikai üzleti szemlélettel. Végül ez a tudás, a tudomány és az üzleti hozzáértés együttese tette lehetővé a vállalat megalapítását.” Az export a kezdetektől kiemelt jelentőségű volt a cég életében. Összesen 81 országban vannak jelen a termékeikkel, a magyar belső piac csak kis részét teszi ki a forgalmuknak. Az export részesedése az árbevételükből több, mint 98 százalék.

Célzott kezelés a daganatokkal szemben

A vállalat évről évre szinte folyamatosan növekedett,mivel egy piac felé sem erős a kitettségük. A 2022-es évet pedig már komoly árbevétel-növekedéssel zárták, ami így elérte a 3,8 milliárd forintot. A Medi-Radiopharma nem csupán a rendkívüli exportorientáltsága, de az általa gyártott termék miatt is szinte egyedülálló vállalkozás hazánkban. Az egész országban rajtuk kívül egyetlen cég foglalkozik hasonló tevékenységgel.

Termékeik olyan úgynevezett gyógyszerkészítmények, amelyeket a kórházakban jelölnek meg radioaktív anyaggal. Ekkor egy radioaktív technécium izotópokat tartalmazó folyadékban való feloldást követően válik radioaktív gyógyszerré, azaz úgynevezett radiofarmakonná. Ha ezt a szert intravénásan vagy bőr alá szúrva beadják a páciensnek, vizsgálhatóvá válik egyes szervek funkcionalitása, vagy vérellátottsága, általános működése, növekedése.

Jánoki Gergely kiemelte: „Az általunk gyártott szer úgynevezett steril gyógyszer, ami a gyógyszergyártás csúcstermékének számít. Mind a gyártástechnológiában, mind pedig munkavállalói oldalról rendkívüli felkészültséget, fegyelmet, hozzáértést igényel.” A nukleáris medicina rendkívül fontos szerepet tölt be a daganatos megbetegedések kezelésében. A cég által előállított gyógyszerkészítmények segítenek a rosszindulatú elváltozások beazonosításában, és a kezelések során a változások nyomonkövetésében. A nukleáris medicina fejlődése rendkívül fontos, mivel lehetővé teheti a minél inkább célzott kezelési módszereket. A segítségével akár sejtszinten ható gyógyszereket lehet létrehozni, amelyek egyéb szervekre gyakorolt káros hatása elhanyagolható a hagyományos rákgyógyítás során használt kezelésekkel szemben.

Erős piaci pozíció

A nukleáris medicina vizsgálatok mintegy 80 százaléka technécium kittekkel történik. A Medi-Radiopharmának ez az elsődleges tevékenysége, rendkívül széles termékpalettával rendelkezik és folyamatosan új termékeket fejleszt.

A vizsgálatok maradék 20 százaléka úgynevezett PET radiofarmakonokkal zajlik. Itt rendkívül gyors a fejlődés, sok fejlesztés zajlik; a cég ebben a szegmensben is jelen van. A diagnosztikai célok mellett egyre nagyobb a jelentősége a nukleáris medicinának a terápiák során is. A nukleáris medicina piaca érdekes képet mutat: egyszerre csökken és erősödik a verseny, sorra vonulnak ki nagyvállalatok a piacról, ugyanakkor érkeznek új belépők. A Medi-Radiopharma ebben a változó közegben nagyon sikeresen tudta magát pozícionálni. Utánpótlást biztosít és betölti az űrt, amit a piacról kivonuló cégek hagynak maguk mögött, az új belépők pedig hozzájuk képest jelentős hátrányban vannak a tudás, a technológia és a fejlesztések terén.

funfact__0000s_0031_Medi-Radiopharma-Kft..png

„A legfőbb versenyelőnyünk, hogy jelenleg a globális piacon ipari méretben radiofarmakont mi tudunk a legjobb minőségben gyártani. Ezt a piaci pozíciót a most épülő üzemünk tovább fogja erősíteni. A jövőben reményeim szerint a nukleáris medicina másik két üzletágában is erőteljesebben meg tudunk majd jelenni. Jelenleg azonban a technécium kittekben még olyan jelentős piaci lehetőség van, amit mindenképpen szeretnénk kiaknázni” – fejtette ki Jánoki Gergely.

A titok a szakemberekben rejlik

A radiofarmakonokat, azaz a cég termékeit a kórházak és a radiogyógyszertárak közvetlenül, illetve tendereken keresztül, disztribútoroktól veszik meg. Mostanra sikerült elérni, hogy a legtöbb esetben a disztribútorok maguktól keresik meg a Medi-Radiopharmát. „Rugalmasak vagyunk, egyedi megrendeléseket is teljesítünk, az ágazaton belül rövid határidőkkel, azokat pontosan betartva, rendkívül magas minőségben dolgozunk. Ennek titka a cégnél dolgozó emberekben rejlik” – hangsúlyozta a cégvezető. „A cég legfontosabb erősségének a kollégáimat tartom. Felkészültség, komoly tudás, szakmai nyitottság, kreatív gondolkodás, jó problémamegoldókészség jellemzi őket. Büszke vagyok a munkatársaimra, és a szakmán belül is kiemelkedőnek látom Medi-Radiopharma szakembergárdáját.”

A pénzügyek terén párját ritkítóan tudatos gazdálkodás jellemzi az érdi székhelyű vállalkozást. „A vállalat tartalékképzése során alapelvünk, hogy mindig legyen annyi pénzünk, amivel legalább két évig működhet a vállalat, úgy, hogy közben semmilyen megrendelés nem érkezik – habár utóbbira kevés esély van. Olyan szituáció azonban nem fordulhat elő, hogy hónap elején nem érkezik meg a dolgozóink számlájára az átutalás. A stabilitás számunkra elsődleges cél” – mondta Jánoki Gergely.

Amikor a jövőről kérdeztük, Jánoki Gergely kiemelte: a Medi-Radiopharmától nem tervez megválni, szeretné tovább építeni a céget. Rendszeresen érkeznek vételi ajánlatok a céghez, de mint mondja, ezeket eddig visszautasította. A jövőben azonban szeretné szakmai alapokra helyezni a cégvezetést, hogy tulajdonosként csökkenjenek az operatív munka jelentette terhek. Arra, hol látja a Medi-Radiopharmát öt év múlva, a válasz rendkívül egyszerű: „Világszinten meghatározó nukleáris medicina ellátókká fogunk válni.”

arbev_Medi-Radiopharma Kft.png