DSC04582__smp-solutions_OK.jpg

Az SMP Solutions 1989-ben jött létre, IT eszközök értékesítésével kezdte meg működését, majd rendszerintegráció és biztonságtechnikai szolgáltatások is a portfolió részévé váltak. A cég történetében hét évvel ezelőtt állt be jelentős fordulat, amikor Papp Edward megvásárolta az egyik alapító többségi üzletrészét, ezzel pedig átvette a cég irányítását is. Az új tulajdonos korábban a Siemensnél, az IBM-nél és a Microsoftnál szerzett szakmai tapasztalatot, eredményei pedig sikerrel kecsegtettek saját vállalkozásában is. Az indulás azonban korántsem volt kockázatmentes. „Egy olyan céget vettem át, amelyik ugyan nyereséget termelt, biztos alapokon állt, lojális ügyfélkörrel rendelkezett, azonban a hosszútávú jövedelmezőség tekintetében már komoly problémák elé nézett” - meséli a cégvezető.

Az alkalmazott érték

A tulajdonosváltás után mindent megtartottak, ami korábban jól működött, miközben jelentős létszám- és kompetenciabővítést is végrehajtottak. Az SMP Solutions mára az IT hálózattervezéstől az adatközponti tervezésen át a rendszerintegrációig terjedően kínál szolgáltatásokat ügyfeleinek. Emellett az üzleti alkalmazások területén is jelentős szereplővé váltak az évek alatt, és Magyarország legerősebb szakembergárdájának köszönhetően kiváló integrációs képességgel rendelkezik a cég. Ezek mellett a cég üzleti tanácsadással is foglalkozik, illetve az innováció területén is komoly eredményeket mutatott fel. Hamarosan saját fejlesztésű termékkel lépnek piacra, amely az okosotthonok kapcsán megismert funkciók irodai megfelelőjét kínálja majd. A termék célcsoportját elsősorban azok az irodaház üzemeltető cégek jelentik, akik magas színvonalú szolgáltatásokkal foglalkoznak, azonban piaci előnyhöz kívánnak jutni azzal, hogy egyedi irodai környezetet kínálnak ügyfeleik számára. „Nem a luxuson van a hangsúly, hanem azon, hogy a bérlők a lehető legjobban ki tudják használni a rendelkezésükre álló irodai teret. Ebbe beletartozik az energiatakarékos működés, a dinamikusan változó csapatmérethez való azonnali alkalmazkodás, parkolóhely problémák kezelése. Ez a termék azokat célozza, akiknek nem mindegy, hogy hogyan érzik magukat a dolgozók és az ügyfelek az irodában” – magyarázza Papp Edward.

A cégvezető hozzáteszi, hogy saját filozófiájuk szerint egy vállalat alkalmazottai olyan fontos értéket képviselnek, hogy érdemes plusz erőforrásokat áldozni annak érdekében, hogy jól érezzék magukat az irodában. Az SMP Solutions saját munkatársai viszonylatában is nagy hangsúlyt fektet a hatékony és támogató irodai környezet megteremtésére. A munkavégzés elsődleges terepe az iroda, ezért arra törekszenek, hogy kollégáik számára megteremtsék azt a környezetet, amelyben a leghatékonyabban képesek dolgozni.

Kifejezett cél, hogy a munkatársak csapatot alkotva magukévá tegyék a cég munkakultúráját, képesek legyenek segíteni egymásnak, létrejöjjön egy egészséges kötődés a cég és a munkavállaló között. Az SMP Solutions neve a szakmán belül is nagy népszerűségnek örvend, ez a magyarázata annak, hogy egyre többen csatlakoznak a vállalat csapatához, az elmúlt hét év alatt 25-ről több mint 300-ra nőtt a munkatársak száma. A cég jelenleg 12 országban van jelen, az éves forgalma pedig 55 milliárd forint körül kalkulálható. Az elmúlt évek tanulsága éppen a hihetetlen ütemű fejlődéhez kapcsolódik, a cégvezető elmondása szerint ugyanis sokkal bátrabban is tervezhette volna a vállalat jövőjét.

Nem minden a pénz

A cég sikertörténetének egyik emblematikus epizódja, hogy 2017-ben készítettek egy üzleti tervet, nem sokkal később azzal szembesült a menedzsment, hogy a kitűzött célokat a tervezettnél korábban elérték. Az SMP Solutions azonban nem jött zavarba és nem is fékezett, a belső motiváció tovább hajtotta a csapat mozgását. Papp Edward visszatekintve úgy látja, hogy legnagyobb teljesítmény az volt, hogy a munkatársak szemében levő csillogást a csúcson is képesek voltak megőrizni. „A jutalékrendszer valószínűleg nagyban hozzájárult a motiváció fenntartásához, azonban a pénz nem minden. A belső drive működését nem lehet pénzzel jelentős mértékben befolyásolni” – magyarázza az SMP Solutions vezetője. Egy ponton túl a siker és a tanulás az igazi jutalom egy motivált csapat számára. A cég pedig a munkatársak eltökéltségére alapozva tervezi a jövőt is. A hatékonyság növelése érdekében pedig hamarosan kidolgoznak egy metódust, amely lehetővé teszi a minőség folyamatos javulásának a mérését. „Azt várom a kollégáktól, hogy bármi, amit teszünk, termékhez kapcsolódóan vagy szolgáltatási területen, annak minőségét folyamatosan javítsák” – mondja Papp Edward.

funfact__0000s_0044_SMP-Solutions-Zrt..png

A motiváció fenntartásához kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy a vezető beosztású munkatársak részéről megjelent az igény arra is, hogy tulajdonostársként váljanak részeseivé a cég sikereinek. Az SMP Solutions nyitott minden megoldásra, egyelőre azonban a lehető legjobb konstrukció kialakításán dolgozik. Mindemellett egy-egy részterület szakértőjének jelenleg is lehetősége van arra, hogy a vállalat akvizíciós partnerévé váljon. Külföldön és itthon is számos ilyen partneri együttműködés született az elmúlt években.

Új piacok a célkeresztben

Az SMP Solutions mindezek mellett arra törekszik, hogy új piacokat hódítson meg, illetve az elkövetkezendő években a külföldi leányvállalatok nyereségét szeretnék növelni, ebben a tekintetben az 50 százalékos bővülést tekintik reálisnak. A tervek jó eséllyel válnak majd valós sikerré. Papp Edward elmondása szerint ugyanis a magyar szürkeállomány maximálisan versenyképes a nemzetközi piacon is, minden képességünk megvan arra, hogy az élmezőnybe kerüljünk. Jelentős kihívás azonban a magyar cég számára, hogy ma már a szilícium-völgyi és svájci cégekkel kell megmérkőzniük a jó szakemberekért. Az SMP Solutions azonban képes maga mellett tartani a legkiválóbb munkatársait. A vállalat vezetője szerint a fiatal szakemberek azért választják a magyar céget, mert érdekes projektekben vehetnek részt, olyan feladatokat bíznak rájuk, amelyek a szakmai fejlődésükhöz nagyban hozzájárulnak. „Az emberek szeretnek a sikerhez csatlakozni” – teszi hozzá Papp Edward. A siker azonban kitartó munkával érhető el, a cégvezető szerint ugyanis a szerencse felkészültség nélkül nem teremt semmit.

arbev_SMP Solutions Zrt.png