A tőkepiacra érdemes úgy tekinteni, mint egy mércére, amely jelzi a vállalkozás érettségi szakaszát, és úgy is, mint egy eszközre, amely segít szintet lépni a vállalat fejlődése során. A nyilvános piaci megjelenés megoldást nyújthat a vállalat bizonyos élethelyzeteiben is, legyen az generációváltás, új piacra lépés, terjeszkedés, tulajdonosi exit vagy akvizíciók, hiszen a tőzsde nem csupán pénzügyi, hanem működésbeli kérdés. Továbbá a tőzsdei jelenlét a tulajdonos likviditási igényeit is megoldhatja legyen szó tőkeemelésről vagy akár részleges cégeladásról. Összeségében elmondható, hogy a BÉT által létrehozott kkv-kra szabott tőkepiaci szegmens és az odáig vezető út során felhasználható számos szolgáltatás létrehozásával alternatív forrásbevonási lehetőséget kínál a hazai vállalatok számára az állami támogatások és banki hitel mellett.

XTEND1.jpg

Ökoszisztéma elemei

A BÉT egy olyan ökoszisztémát épített ki, amely közvetlenül segíti a hazai vállalatok fejlődését és egy diverzifikált finanszírozási szerkezet létrejöttét. A BÉT szolgáltatási palettája egyedülálló lehetőségeket kínál a magyar kkv-k számára, számos esetben mindezt támogatott keretek között.

BÉT50 kiadvány és BÉT50 Klub

Ötven hazai vállalat sikertörténete idén hetedik alkalommal kerül bemutatásra, ezzel kialakítva egy közel 350 cégből álló közösséget és networking lehetőséget teremtve számukra a BÉT50-hez kapcsolódó éves konferencia, valamint a BÉT50 Klub események keretében.

ELITE

Nemzetközi vállalatfejlesztési program a Euronext Milánó tőzsdével közös gondozásban.

Mentor program

EU-s források felhasználásával anyagi támogatás vehető igénybe a kkv-k számára a tőzsdére való felkészülésük során. A BÉT stratégiájának része a hazai kkv-k fenntartható fejlődéshez való hozzásegítése, így a BÉT Mentor programja 2022 tavaszától zöld és ESG tematikájú tevékenységekre is felhasználható akkreditált tanácsadókon keresztül.

ESG képzés

A kkv-k munkavállalóinak ESG-képzési programban való részvételére 100%-os intenzitású támogatás igényelhető. A képzésen résztvevők megismerhetik a legfontosabb ESG-kihívásokat, jogszabályokat, vállalati adaptációs lépéseket, valamint a hazai és nemzetközi ESG-trendeket.

Zöld finanszírozás tanácsadás

Amennyiben a vállalat a jövőben zöld forráshoz szeretne jutni – legyen az hitelági forrás vagy kötvénykibocsátás – szüksége lesz zöld keretrendszer felmutatására a finanszírozó számára. Ennek kialakításában segítenek a tanácsadók, amelyre a BÉT Mentor programja által Zöld finanszírozás tanácsadás néven 50%-os intenzitású támogatás vehető igénybe.

NOMAD

A kijelölt tanácsadók, ún. NOMAD-ok (Nominated Advisor), támogatják a kibocsátókat a bevezetés és a forgalomban tartás folyamán a BÉT Xtend piacon. Jelenlétük nagyban növeli a piac biztonságát, így a befektetők érdekeit is szolgálják, hiszen folyamatos figyelemmel kísérik a cégeket a nyíltpiaci működés során is.

BÉT XMATCH

A BÉT Xmatch a hazai feltörekvő vállalatokat, intézményi befektetők széles körét és a tőkepiac egyéb érintett szereplőit szólítja meg. Célja annak elősegítése, hogy ezek a szereplők zárt körben kapcsolatot és bizalmat építhessenek, elősegítve a sikeres zártkörű tranzakciók megvalósulását. Az Xmatch kétféle csatornát biztosít a piaci szereplőknek, hogy kapcsolatba léphessenek egymással: rendszeres zártkörű rendezvényeket és egy online platformot. A 2019-es indulás óta 5 rendezvény valósult meg több száz részvevővel, és 17 cég mutatkozott be a tőkepiaci ökoszisztéma tagjainak.

XTEND2.jpg

Rekord mértékű kötvény- és részvénykibocsátások 2022-ben

XBOND

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) elindulásával egyidejűleg 2019-ben jött létre a BÉT Xbond piaca, amely kifejezetten a vállalati kötvénykibocsátásokra specializálódott. A klasszikus szabályozott piachoz képest könnyített adminisztráció és mérsékelt költségek jellemzik. A BÉT Xbond kötvénypiacon idén 30 vállalat bocsátott ki kötvényt, így összesen a piac indulása óta 103 kibocsátó jelent meg 115 vállalati kötvénnyel ezen a piacon (2022. szeptember 30-áig bezárólag).

BÉT XTEND

A 2022-es év kiemelkedő az idén ötödik éve működő BÉT Xtend piac életében. Rekord mennyiségű vállalat lépett a tőkepiacra, és év végéig további bevezetésekre számítunk.

Az idei évet az Épduferr nyitotta meg a kkv-k tőzsdére lépési sorában, mindezt 995 millió forintos tőkeemeléssel tette, melyet fele-fele arányban gyűjtött össze a piacról és kockázati alapoktól. Rövidtávú terveik között szerepel a további forrásbevonások vizsgálata és a Standard kategóriába való feljutás.

Remek lehetőséget teremtett a BÉT az Xtend kategória létrehozásával olyan Társaságok számára, mint például az ÉPDUFERR Nyrt. Számunkra fontos előnye a tőzsdei jelenlétnek, hogy a piaci körülményekhez képest előnyösebb feltételekkel segíti társaságunkat forráshoz jutni, valamint a jelenlegi és leendő megrendelőinknél a tőzsdei jelenlét által megkövetelt transzparencia - mely fontos tényező a multinacionális és nagyvállalti partnereknél - akár versenyelőnyhöz segítheti Társaságunkat, hogy csak kettőt említsek."

- Palkovics Milán, ÉPDUFERR igazgatóságának elnöke, bet.hu Sajtóközlemények, 2022.02.11.

Kétéves BÉT Xtend piaci jelenlét után a DM-KER idén márciusban átlépett a BÉT szabályozott piacára. Az első ilyen szintlépésre tavaly év végén került sor, amikor a hasonló fejlődési utat bejárt Megakrán került fel a Standard piacra. A DM-KER és a BÉT közös története évekkel ezelőtt kezdődött. A 2020 januári Xtend piaci megjelenést megelőzően a vállalat a BÉT ökoszisztéma számos elemét igénybe vette, sőt az ELITE képzést másodszor is elvégezte a Standard piacra történő szintlépés előkészítése céljából.

Májusban két céggel bővült a kkv kibocsátok száma. Az EU-Solar a fenntarthatósági elveket figyelembe vevő befektetők lehetőségeit bővíti. Céljuk a tőzsdei megjelenéssel, hogy piacvezető pozíciót érjenek el a közép-kelet-európai megújulóenergia-piacon. A hazai kiberbiztonsági szegmens meghatározó társasága, a Vivetech részvényeivel is megindult a kereskedés ebben a hónapban. A Vivetech a belépést megelőzően, 2021-ben elvégezte az ELITE nemzetközi vállalatfejlesztési képzést. A tulajdonos-vezérigazgató elmondása szerint a tőzsdei cégek iránti fokozott bizalom miatt döntöttek úgy, hogy a részvénykibocsátás útját választják, hiszen egy mély bizalmi kapcsolatot feltételező iparágban tevékenykednek. A belépéskori 141 millió forintos piacról bevont forrást termékfejlesztésre fordították. Jövőbeli céljaikat tekintve elmondta, hogy a növekedéshez és nemzetközi terjeszkedési stratégiáik megvalósításához nagy segítség a tőzsde nyújtotta transzparencia.

A szeptember csengetésekkel teli hónap volt az Xtenden. A Biggeorge Property év elején a BÉT Xbond piacon 7 milliárd forint értékben bocsátott ki zöld kötvényt a Növekedési Kötvényprogram keretében. Fél évre rá a kötvény és részvény együttes alkalmazásából származó szinergiákat kihasználva megjelentek a BÉT Xtend részvénypiacon is. Két egymást követő napon a Naturland és a Navigátor is belépett az tőkepiacra. A Naturland számára a tőzsdére lépés egy olyan mérföldkő a vállalat életében, mely – a szakmai partneri bizalomépítés meghatározó eszközeként – megkülönbözteti őket versenytársaiktól, lehetőséget adva a nemzetközi terjeszkedésre is. A Navigátor a BÉT Xmatch júniusi rendezvényén mutatkozott be a befektetők előtt, és az Xtendre lépést megelőzően két alkalommal is zártkörű tőkeemelést hajtott végre, mindezzel összesen 414 millió forintot összegyűjtve. Céljuk, hogy folyamatosan használják a tőkepiacot az akvizíciós stratégia finanszírozására.

XTEND3.jpg

Szerzők:

Lacza Flóra, a Budapesti Értéktőzsde vállalatfinanszírozási szakértője;

Nagy Péter Gábor, a Budapesti Értéktőzsde értékesítési, marketing és kibocsátói akvizíciós igazgatója.