A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-t (BIF) 1994-ben alapították, tőzsdei bevezetésére pedig huszonöt éve, 1998. február 16-án került sor. Az 1 163 forintos bevezetési ár a 2007-ben és 2019-ben végrehajtott, 1:10 arányú részvényfelosztásokat (split) követően, a felosztások utáni árfolyamon 11,63 forintnak felel meg. Az elmúlt két és fél évtizedben a társaság a hazai tőkepiac meghatározó szereplőjévé vált, értéke az aktuális árfolyamon mintegy 58 milliárd forintot tesz ki, a részvényárfolyam pedig a bevezetési árfolyam közel hússzorosán forog jelenleg. A társaság tőkepiaci jelenlétét szemlélteti, hogy az indulástól számítva közel 15 százalékos évesített hozammal rendelkezik. A BIF-papírok 2018. október 1-től a méretüket tekintve legnagyobb, valamint leglikvidebb kibocsátókat tömörítő Prémium Kategóriában érhetők el.

A BIF tevékenysége elsősorban a saját tulajdonában lévő, kedvező adottságokkal rendelkező, jellemzően budapesti, prémium lokációjú ingatlanok, azon belül is főként irodaházak hasznosítására terjed ki. Portfóliójában emellett több fővárosi és vidéki hotel, illetve belvárosi parkolóház is megtalálható.

A társaság történetében mérföldkőnek tekinthető a Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság (SZIT) státusz megszerzése, amelyet a BIF Magyarországon az elsők között teljesített 2018 decemberében. A jogszabályi keret különböző adózási előnyöket biztosít a feltételeknek megfelelő vállalatok számára, amely által jelentősen emelkedik a jövedelmezőségük. A státusz emellett a részvényesi értékteremtést is támogatja, hiszen a SZIT-társaságok vállalják, a SZIT törvény előírásainak megfelelően, a kibocsátott részvénysorozatainak függvényében [lásd 2011. évi CII. törvény 3.§ (3) ha) és hb) pontjait], hogy minimum 25 százalékos közkézhányadot biztosítanak a SZIT státusz megszerzésekor, vagy tartanak fent, valamint az eredményük 90 százalékát osztalékként fizetik ki a befektetőik számára figyelemmel a SZIT törvény előírásaira [3. § (3) c) pontjára].

Büszkeséggel tekintek vissza a BIF 25 éves tőzsdei szereplésére. A társaság hazai tőkepiac iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy az elsők között került sor részvényei BÉT bevezetésére, az elsők között szerzett SZIT státuszt. Az elmúlt 25 év tőzsdei megmérettetése, az eddig megtett út, az elért eredmények, különösen az elmúlt évek sikerei (több sikeres ingatlanakvizíció lebonyolítása, több ingatlanfejlesztés sikeres zárása, a jövedelemtermelő képesség növelése) jelentik a biztos alapot a jelen feladatai elvégzéséhez és adnak erőt a jövő kihívásaihoz. Bízom benne, hogy még sok tőzsdei jubileumot ünnepelhetünk a jövőben részvényeseink megelégedésére.

- értékelte Ungár Anna, a Budapesti Ingatlan Nyrt. vezérigazgatója, igazgatótanácsának elnöke a társaság tőzsdei jelenlétét.

Mindig nagy öröm, amikor ilyen különleges jubileumhoz érkezik el egy társaság, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy negyed évszázadot töltöttek el a tőzsdén. Az, hogy növekszik az olyan társaságok száma, amelyek már több évtizede stabilan szereplői a hazai tőkepiacnak, nemcsak a vállalatok által bejárt fejlődési útnak, hanem a tőkepiaci ökoszisztéma mélyülésének is értékes mutatója. A BIF-nek ezúton is gratulálunk, és további sikeres évtizedeteket kívánunk a Budapesti Értéktőzsdén!”

- mondta el az ünnepélyes csengetés kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.