Communication_Technologies_SBT_8035_13.jpg

Szabó Zsombor pénzügyi vezető, Neuman Péter ügyvezető, tulajdonos, Balázs Bátor Zsigmond projekt menedzser

A cég 2010-ben kezdett el biztonságtechnikával foglalkozni, olyan eszközöket forgalmaztak, amelyekre elsősorban a rendvédelmi szerveknek, a hadseregnek, a büntetés-végrehajtásnak, illetve a titkosszolgálatoknak van szüksége. Az első nagy ilyen jellegű projekt, amelyben részt vettek, a rendvédelmi szervek számára kiírt közbeszerzés volt: 2013-ban a házi őrizetes fogvatartottakat figyelő GPS-es nyomkövető rendszert kellett kiépíteni. A rendszer azóta is működik Magyarországon, előtte a házi őrizetben lévők kapuja előtt éjjel-nappal rendőrautó strázsált.

„2010-ben az uniós tagországok közül Magyarország azon kevés ország egyike volt, ahol még nem használták ezt a technológiát, mi pedig úgy láttuk, hogy előbb-utóbb ez a piac is érett lesz erre a fejlesztésre, ezért kizárólagos forgalmazási szerződést kötöttünk Magyarországra egy, az erre alkalmas eszközöket gyártó, akkor éppen globális piacvezető izraeli céggel” – mondta Neuman Péter, ügyvezető igazgató.

Majd ahogy megismerték a piacot, bekerültek az állami szervek beszállítói körébe, egyre több állami közbeszerzésen tudtak ajánlatot tenni a magyarországi ügynökségeknek illetve szervezeteknek, és elkezdték szélesíteni a portfóliójukat. Bár a házi őrizetesek GPS-es nyomkövetőjére kiírt beszerzés teljesen nyílt volt, a rendszer működtetésében való részvételhez már szükség volt bizonyos biztonsági engedélyekre, sőt más eszközök esetén elő szokott fordulni, hogy valamilyen nemzetbiztonsági átvilágítással is rendelkeznie kell a beszállítóknak.

A piac kiterjesztésével további potenciált látnak a nyomkövetőben

A GPS-es nyomkövető forgalmazása a mai napig jelentős részét adja a cég folyamatos bevételeinek, ugyanis a beszerzés után a rendszert lényegében közösen üzemeltetik a rendőrséggel és a büntetés-végrehajtással, garanciát biztosítanak, szervizelést, és support-tevékenységet is végeznek. Ezek az eszközök általában öt év után elavulnak, ezért, és a folyamatosan növekvő igény miatt időről időre új beszerzési eljárásokat kell lefolytatni.

A nyomkövetőknek jelenleg két nagy felhasználási területük van, az egyik a rendőrségi, a már említett házi őrizet kapcsán, a másik a büntetés-végrehajtásban elítélt emberek követése. Itt három okból is szükség lehet az eszköz alkalmazására. Az egyik, ha hazaengedik őket eltávozásra. A másik a munkavégzés, amire törvény kötelezi az elítélteket és erre sok esetben az őrzött intézményen kívül kerül sor, így szükséges a nyomkövetés. A harmadik pedig a reintegrációs őrizet: az elmúlt években minden EU-s országban kötelező volt bevezetni, hogy a szabadulás előtt fél-egy évvel minden elítéltet hosszabb-rövidebb időtartamokra rendszeresen hazaengednek annak érdekében, hogy a társadalomba való visszatérés sikeres legyen, a visszaesés kockázata csökkenjen. Azokat az elitélteket, akik szigorúbb fokozatban töltik büntetésüket, kizárólag nyomkövetővel engedhetik ki. Miután Magyarországon a három csapás törvény bevezetése óta egyre többen vannak fegyházban, ezért nyomkövetőből is egyre többre van szükség.

CommTech funfact.jpg

További növekedési lehetőség a cég számára, hogy az eszköz használatát a családon belüli erőszak megelőzésének érdekében is bevethetik, távoltartási végzések betartatására. „Portugáliában nagyon jó tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban. Mióta bevezették, jelentősen csökkent az ilyen jellegű bűnelkövetések száma. Magyarországon jelenleg pilot projektet készítenek elő, vizsgálják ezt a felhasználási területet, a bevezetés döntése a jogalkotó kezében van” – mondta Neuman.

Akvizíciókkal terjeszkednének

De nem ez a cég egyetlen bevételi lába, forgalmazói egy olyan terméknek is, amely mobiltelefonokról vagy egyéb számítástechnikai eszközökről tud forenzikus, vagyis bűnügyi eljárás céljára alkalmas másolatot készíteni: minden adatot, ami például a mobilon található egy védett jelentés formájában összegyűjt, ami nem hamisítható, így felhasználható a bíróságon bizonyítékként. „Ha a rendőrség valakit őrizetbe vesz, joga van elvenni és megvizsgálni az adott személy telefonját, de nem mindenki együttműködő és adja meg az adatok megismeréséhez szükséges jelszavakat. Az általunk forgalmazott eszköz minden információt begyűjt a jelszó ismerete nélkül is, és a törölt adatokat is megjeleníti ezekben a jelentésekben” – tette hozzá az igazgató. Így például lehet tudni, hogy a telefon tulajdonosa – ha nem kapcsolta ki szándékosan a GPS-t – akkor hol járt a telefon megszerzése óta, ami igen értékes információ egy bűnügyben.

Egyéb kriminalisztikai eszközökön kívül foglalkoznak még arcfelismerő rendszerrel, mesterséges intelligencia segítségével nyílt forrású hírszerzési adatokat elemző szoftverekkel is. Bár a legtöbb a cég által forgalmazott eszköz piaci felhasználásra is alkalmas, az ügyfelek 90 százaléka az állami szektorból kerül ki. Árbevételük 2018-ban meghaladta a 3,5 milliárdot, a tavalyi forgalom 2,8 milliárdos volt. Ez kifejezetten jelentős, tekintve az öt fős technikai létszámot. Rajtuk kívül vannak a cégnek szerződött partnerei is, akik például a szerviz és karbantartási munkákat végzik.

Az állami szektor felé való kitettségüket olyan, hasonló területen mozgó cégek felvásárlásával csökkentenék, amelyek a magánszektorban aktívak. A finanszírozói háttér megteremtésére januárban már történt is egy 2 milliárdos kötvénykibocsátás, amelynek 90 százalékát akvizíciókra szánják, és jelenleg több céggel is folynak a tárgyalások. Ezek között szerepelnek nemzetközi célpontok is, a későbbi bővülés támogatására a tőzsdei megjelenés is szerepel a cég terveiben.

Communications Technologies.jpg